Ingezonden persbericht


Persbericht

8 februari 2011

GIPHART NIEUWE VOORZITTER VAN DE GROTE JONGERENLITERATUUR PRIJS 2011

Ronald Giphart is de nieuwe voorzitter van de Grote Jongerenliteratuur Prijs. Hij neemt het stokje over van Hedy d'Ancona en zal zich als ambassadeur inzetten voor de jongerenliteratuur. Het doel van de GJP is jongerenliteratuur op de kaart te zetten. Het gaat om boeken die bijzonder goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar.

De eerste editie van de GJP vond plaats in 2010, op initiatief van Stichting Lezen Nederland en het Nederlands Letterenfonds. In 2011 groeit de GJP door samenwerking met Stichting Lezen Vlaanderen uit tot een Vlaams-Nederlandse prijs. Boek.be draagt de campagne mee uit. Naast de vakjuryprijs zal voor het eerst een publieksprijs toegekend worden door jongeren zelf. CJP Vlaanderen en CJP Nederland organiseren vanaf 31 maart een online stemcampagne via de sites CJP.nl en CJP.be.

Net als vorig jaar nemen Ilke Froyen (programmering het Beschrijf te Brussel), Martijn Koek (docent Nederlands), Mirjam Noorduijn (recensent De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad) en Daan van der Valk (boekhandel De Vries Haarlem) zitting in de jury. Nieuwe juryleden zijn Danny Theuwis (programmering cultuurcentrum 30 cc Leuven) en Jürgen Peeters (leraar en recensent).

De juryleden zullen de komende maanden ruim honderd door uitgevers ingezonden boeken voor jongeren lezen en beoordelen. Eind maart stellen zij een longlist van twintig titels samen. In april volgt een shortlist van zes titels. Half mei wordt bekend welke boeken de GJP winnen: één oorspronkelijk Nederlandstalig en één vertaald boek. De Nederlandse of Vlaamse auteur ontvangt een prijzengeld à ¤ 5.000,-. De buitenlandse auteur deelt zijn bekroning met de vertaler van zijn boek - beiden ontvangen ¤ 2.500,-. De winnaar van de publieksprijs wordt tegelijkertijd bekendgemaakt en ontvangt ¤ 5.000,-.

De prijs geeft een gezicht aan boeken voor jongeren, en benadrukt dat jongerenliteratuur een breed publiek leesplezier biedt. De GJP is een gezamenlijk initiatief van Stichting Lezen Nederland en Stichting Lezen Vlaanderen, het Nederlands Letterenfonds, CJP Nederland en CJP Vlaanderen en Boek.be, en wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Taalunie.



Ingezonden persbericht