Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 8 februari 2011

Vragen van de leden Timmermans en Eijsink (beiden PvdA) aan de ministers van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en van Buitenlandse Zaken
over wapenexport naar Egypte


* Bent u bekend met het bericht dat het Duitse ministerie van Economische Zaken heeft besloten de wapenexport naar Egypte per direct op te schorten? Trouw- 07 februari 2011- Duitsland schort wapenexport naar Egypte op Bundesministerium Fur Wirtschaft und Technologie Genehmigungen für Rüstungsexporte nach Ägypten ausgesetzt


* Zo ja, wat is uw oordeel over dit gegeven?


* Kunt u een overzicht geven van het materieel (pantservoertuigen, wapens) dat Nederland levert aan Egypte en welk bedrag hiermee is gemoeid?


* Kunt u aangeven of dit materieel bij de Egyptische anti-regeringsdemonstraties wordt ingezet? Indien dit het geval is, wat is uw oordeel over dit gegeven?


* Bent u bereid om, net als uw Duitse collega's, een verbod op wapenexport naar Egypte in te stellen, gezien de politiek onstabiele situatie in het land? Zo nee, waarom niet?


* Kunt u aangeven of de Nederlandse wapenexport naar Egypte in lijn is met het de in 1998 tot stand gekomen Gedragscode Wapenexport? Indien dit niet het geval is, is het dan niet wenselijk om per direct de wapenexport naar Egypte stop te zetten?