Ingezonden persbericht


3 keer duurzamer: duurzame fabricage, duurzame teelt, duurzame recycling

Grodan zet zich actief in voor duurzame tuinbouw

Steeds meer consumenten vragen om gezonde en smakelijke producten die goed zijn voor mens én milieu. Grodan stimuleert de teelt van dergelijke producten door steenwolsubstraten te produceren die speciaal ontwikkeld zijn voor Precision Growing, een teeltmethode, waarbij met minimale middelen een maximaal resultaat gerealiseerd wordt. De producten die Grodan levert, worden bovendien op duurzame wijze geproduceerd en na gebruik op duurzame wijze gerecycled. Kortom: Grodan zet zich actief in voor een duurzame tuinbouw.

Grodan, de leverancier van innovatieve steenwolsubstraten voor de glastuinbouw, heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan. Grodan producten en adviezen zijn afgestemd op Precision Growing: een duurzame teeltwijze, waarbij efficiënt wordt omgegaan met water, voeding, gewasbescherming, energie en ruimte. Zo is het verbruik van water en voeding bij de teelt op dit soort substraten aanmerkelijk lager dan bij de teelt op andere groeimedia. Steenwol leent zich bovendien bij uitstek voor een gesloten teeltsysteem, waarin water gerecirculeerd en hergebruikt wordt. Dit alles maakt de teelt optimaal beheersbaar. Doordat de producten ook nog eens vrij zijn van verontreinigingen, is de tuinder verzekerd van een schone start van zijn teelt en van de groei van gewassen die minder inputmaterialen, zoals gewasbescherming, nodig hebben. Efficiënt proces Grondstof voor de substraten van Grodan is basalt, vulkanisch gesteente, dat volgens strikte milieuregels wordt gedolven in niet-beschermde gebie den. Via een efficiënt proces wordt dit gesteente vervolgens verwerkt tot steenwolmatten, -blokken en -pluggen: één kubieke meter basalt levert daarbij vijftig kubieke meter steenwol op, voldoende voor de teelt van 350.000 kilo tomaten of 1 miljoen komkommers. "Tijdens dit proces proberen wij het milieu zo weinig mogelijk te belasten door het energieverbruik en de CO2-uitstoot te beperken," zegt Vincent Deenen, Director Marketing bij Grodan. "Uiteindelijk is het onze ambitie om alle substraat na afloop van de teelt te recyclen. In Nederland gebeurt dat inmiddels al met nagenoeg honderd procent van de gebruikte steenwol." Blijk van erkenning Het streven naar duurzaamheid, gedurende de gehele levenscyclus van de producten, heeft Grodan verschillende internationale milieucertificaten opgeleverd. Een van de belangrijkste is het Europees Ecolabel, het milieukeurmerk van de EU voor non-foodproducten. Het Ecolabel geeft aan dat de producten van Grodan voldoen aan de strenge Europese eise n voor zowel de herkomst als de productie en recycling van groeimedia van anorganische oorsprong, zoals steenwol. Afnemers hebben daarmee de garantie dat zij een duurzame keuze hebben gemaakt. Deenen voegt toe: "Een certificaat als het EU Ecolabel zien wij als blijk van erkenning voor het feit dat wij ons met het volledige assortiment duurzame producten actief inzetten voor een duurzame tuinbouw en een leefbare wereld, ook voor toekomstige generaties." Grodan heeft een nieuwe duurzaamheidsbrochure ontwikkeld, waarin u meer kunt lezen over hoe Grodan zich actief inzet voor een goed leefmilieu, nu en in de toekomst. Bestel de brochure via www.grodan.nl Op al onze leveringen zijn de algemene verkoop en leveringsvoorwaarden van Rockwool BV van toepassing, voor de voorwaarden en extra informatie over Kiwa productcertificaat, zie www.grodan.com Grodan is onderdeel van Rockwool B.V.

Corporate informatie: Grodan levert innovatieve teeltoplossingen voor de professionele tuinbouw, bestaande uit een combinatie van schoon en stuurbaar steenwolsubstraat, advies en ondersteunende services. Deze oplossingen worden voornamelijk toegepast bij de teelt van groenten en bloemen, zoals tomaat, komkommer, paprika, aubergine, roos en gerbera. Grodan, opgericht in 1969, is wereldwijd in meer dan zestig landen actief. Het hoofdkantoor is gevestigd in Roermond, Nederland. Voor meer informatie en beeldmateriaal: Leilah Thiart, Communication Manager Tel: 0475 357481, e-mail: leilah.thiart@grodan.com, www.grodan.com

Op al onze leveringen zijn de algemene verkoop en leveringsvoorwaarden van Rockwool BV van toepassing, voor de voorwaarden en extra informatie over Kiwa productcertificaat, zie www.grodan.com Grodan is onderdeel van Rockwool B.V.