Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 8 februari   |
|2011                                              |


1. Treasury Jaarplan
Met de verkoop van de aandelen Essent is Treasury een werkveld dat binnen de provincie flink is toegenomen, zowel in omvang als in belang. In het Treasury jaarplan staan de beknopte doelstellingen voor het begrotingsjaar. Gedeputeerde Staten hebben het plan voor 2011 vastgesteld.

2. Toezichtbrieven Ministerie
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninksrijksrelaties (BZK) heeft bepaald dat de begroting 2011 van de provincie Noord-Brabant duurzaam materieel in evenwicht is. Dit staat vermeld in de zogenaamde 'toezichtbrief'. Daarnaast wordt geconstateerd dat de provincie volgens BZK niet voldoet aan enkele eisen in het Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeenten(BVV). Na overleg is gebleken dat BZK hiervoor andere criteria hanteert dan de BVV voorschrijft. BZK wenst hier echter aan vast te houden. De provincie heeft toegezegd voortaan ook deze criteria te hanteren, en heeft daarnaast herhaald verzocht om een toelichting, die eerder uit is gebleven.

3. Dienst Regelingen
Via een enkelvoudige aanbesteding heeft Dienst Regelingen opdracht gekregen de rijksregeling 'Stimulering Duurzaamheidinvesteringen Grondgebonden Landbouw' uit te voeren. Daarmee worden milieu-investeringen op het boerenerf de vergroting van mestopslag gestimuleerd.

4. Waterberging Krammer-Volkerak
GS hebben ingestemd met het voornemen van het ministerie van I&M om een rijksinpassingsplan (bestemmingsplan van het Rijk) te maken voor waterberging op het Krammer-Volkerak. Die waterberging is een maatregel uit het programma Ruimte voor de Rivier. Bij het extreme omstandigheden kan tijdelijk rivierwater op dit bekken worden geborgen. Dat ontlast het rivierengebied in deze regio (Hollandsch Diep en bovenstroomse rivieren).

5. Heropenstellen Roovertsedijk
Voor de heropenstelling van de Roovertsedijk in de gemeente Hilvarenbeek is volgens GS geen Natuurbeschermingswet-vergunning nodig. Omwonenden hadden protest tegen het intrekken van het betreffende verkeersbesluit van de gemeente ingesteld. Ook stelde de Partij voor de Dieren hierover vorig jaar zomer Statenvragen. GS leggen hun oordeel via een commissienotitie voor aan de Statencommissie Ruimte en Milieu.

6. Maashorst
GS juichen de oprichting van de Stichting Maashorst toe, maar nemen om rolverwarring te voorkomen geen deelname in deze stichting en zijn evenmin mede-ondertekenaar van het convenant Maashorst. De provinciale betrokkenheid bij dit Landschap van Allureis door de inzet van capaciteit, deskundigheid en financiën.

7. Besluit RvB NMa fusie Veolia Transport en Transdev
GS hebben ervan kennis genomen dat de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit geen bezwaar heeft tegen de voorgenomen fusie tussen Veolia Transport en Transdev. De commissienotitie wordt ter kennisname aangeboden aan de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

8. Definitieve vaststelling subsidie BOM 2009
De subsidie aan de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) is voor 2009 door GS vastgesteld op E 2.906.754,- . Daarnaast is ingestemd met de in 2009 door de BOM aangehouden egalisatiereserve (met name bedoeld ter dekking van eventuele tegenvallende resultaten bij projectuitvoering door de BOM) van E 330.172,-.

9. Aanpassen subsidieverordeningen
Diverse instellingen die zich bezighouden met professionele kunsten, zijn in 2009 gefuseerd tot één organisatie, het Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur. BKKC is sindsdien de provinciale steuninstelling op het terrein van professionele kunsten. De subsidieverordening wordt nu aangepast aan die nieuwe situatie. Bovendien stellen Gedeputeerde Staten voor dat de provincie de leden benoemd van de adviescommissie van BKKC die de subsidieaanvragen beoordeeld. Tot op heden deed BKKC dat zelf, maar om de objectiviteit te waarborgen zou dit anders moeten, stellen GS.

10. Satellietuitzendingen Omroep Brabant
Tot zomer 2011 zendt Omroep Brabant nog uit via de satelliet. Dit is de uitkomst van ee n gesprek met gedeputeerde Van Haaften, na een motie van Provinciale Staten. De regionale omroep was van per januari te stoppen met utizenden via de satelliet. Gevolg zou zijn dat veel inwoners van de buitengebieden de regionale omroep niet meer zouden kunnen ontvangen. De tijd tot de zomer wordt benut om te zien of er alternatieven zijn om Omroep Brabant ook in het buitengebied beschikbaar te houden.

11. Nachtnetverbinding Tilburg-'s-Hertogenbosch
De nachtnetverbinding Tilburg-'s-Hertogenbosch wordt per 4 april 2011 herstart. Hiermee geven GS uitvoering aan de met algemene stemmen aangenomen motie van PS om deze verbinding in stand te houden. De Commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid, de NS en alle betrokken gemeenten worden hiervan in kennis gesteld.

12. Fietspaden Weerijs-Zuid
Anders dan de fractie van D66 vinden GS het niet nodig te onderzoeken of het inrichtingsplan Weerijs-Zuid voldoende fietsroutes bevat. Dat antwoorden GS op Statenvragen van D66. Er is al een inventarisatie van ontbrekende schakels in het fietsnetwerk gemaakt, onder andere in de beleidsnota 'Fiets in de Versnelling'. Het inrichtingsplan Weerijs-Zuid voorziet in de realisatie van deze ontbrekende schakels en enkele aanvullende fietsverbindingen. Langs de Aa of Weerijs hebben de belangen van water en natuur voorrang gekregen. Bovendien wordt er voor recreatief fietsverkeer tussen Breda en Rijsbergen een geschikt alternatief gerealiseerd, door de Krabbebossen.

13. Floriade
De provincie ziet af van een Brabant Paviljoen op de Floriade in 2012. Het idee om samen met Brabantse partners een paviljoen te realiseren bleek financieel niet haalbaar. Wel zal de provincie onderzoeken of er op een andere manier deel te nemen is aan de Floriade, bijvoorbeeld via een congres en/of een relatie-evenement.

14. Investeren in Brabant als sportprovincie
GS willen versneld investeren in het fieldlab aangepast sporten in Eindhoven, de roeiaccommodatie van Vidar in Tilburg en in de atletiekbaan van AV Sprint Breda. Het voorstel aan Provinciale Staten voor deze drie initiatieven wordt versneld gedaan, omdat Vidar en AV Sprint in beeld zijn als trainingslocaties voor Olympische teams van diverse landen voor de Olympische Spelen volgend jaar in Londen. Het fieldlab wil snel aan de slag vanwege de combinatie van gehandicaptensport en innovatie met het oog op de Paralympics in 2012. Deze plannen passen binnen het investeringsvoorstel van de Agenda van Brabant om de sportinfrastructuur in Brabant te versterken. Dit plan is door Provinciale Staten vastgesteld in december 2010. Investeringen in sport dragen bij aan de versterking van de leefomgeving en leveren hiermee een bijdrage aan de ambitie van de provincie om tot de top van kennis- en innovatieregio's te (blijven) behoren.

15. Visie op bibliotheekwerk
Op verzoek van de Statencommissie Zorg, Welzijn en Cultuur is samen met Brabantse bibliotheken nagedacht over de toekomst van het bibliotheekwerk. Deze gedachten gaan in op de huidige snelle ontwikkelingen rond informatievoorziening. Provincie en bibliotheken zijn samen in gesprek over de rollen van diverse partijen hierin. GS leggen de denkrichting voor aan genoemde commissie. Doel is om dit gegeven het komende jaar verder uit te werken met gemeenten, Rijk en bibliotheken.


---- --