FNV KIEM

Sociaal plan Noordhoff goedgekeurd

dinsdag 08 februari 2011

Het principeakkoord dat FNV KIEM heeft bereikt met de directie van Noordhoff Uitgevers over een sociaal plan is begin februari goedgekeurd door de leden. Het sociaal plan betreft de gevolgen van de reorganisatie die plaats gaat vinden binnen Noordhoff Uitgevers.

De bonden FNV KIEM en CNV Media en Noordhoff Uitgevers zijn in het akkoord overeengekomen dat, door middel van individuele programma's, mensen van werk naar werk begeleid zullen worden. Hiervoor worden voldoende tijd en middelen beschikbaar gesteld. Daarnaast kan intern een aantal mensen worden herplaatst door gebruik te maken van een ouderenregeling en door tijdelijke contracten niet te verlengen.

Bijdrage aan toekomst
"We hebben afgesproken dat het verlies aan arbeidsplaatsen bij Noordhoff zoveel mogelijk zal plaatsvinden zonder gedwongen ontslagen," zegt FNV KIEM-bestuurder Anne Jan de Graaf.
"Om bemiddeld te kunnen worden naar ander werk buiten uitgeverij Noordhoff worden de werknemers volledig vrijgesteld van arbeid voor een periode van 4 tot 15 maanden, afhankelijk van leeftijd en aantal dienstjaren. Het sociaal plan geldt voor alle werknemers van Noordhoff, dus niet alleen voor de vakbondsleden. De Graaf: "We kijken niet primair naar de belangen van onze leden, maar zijn er voor iedereen bij het bedrijf. FNV KIEM kan op deze manier een bijdrage leveren aan de toekomst van Noordhoff èn aan die van werknemers, al dan niet lid van de vakbond.

Outplacement
De Graaff is blij met wat er met Noordhoff is afgesproken: "We hebben goede afspraken kunnen maken over het outplacementtraject, dat was onze inzet. Ik ben vooral tevreden over de mogelijkheid om direct in te kunnen grijpen wanneer een outplacementtraject dreigt te mislukken." "Daarnaast hebben we afgesproken dat het beschikbare bedrag van 5.000 euro per werknemer (inclusief opleidingen) niet alleen gebruikt kan worden voor de financiering van outplacement, maar ook voor het helpen van mensen die als zelfstandige zonder personeel (zzp'er) willen beginnen".
Wanneer iemand zzp'er wil worden of vanwege andere redenen geen gebruik wil maken van een werk-naar-werk traject, dan kan gekozen worden voor een eenmalige uitkering. Hiermee kan ook een outplacementbureau of een bureau dat helpt met het maken van een bedrijfsplan worden betaald. De waarde van de uitkering is echter wel lager dan de waarde van een mobiliteitstraject.

Stuurgroep
"Verder is er een stuurgroep, waar ik zelf deel van uitmaak en wordt er een beroepscommissie ingesteld waar mensen individueel beroep aan kunnen tekenen als ze het ergens niet mee eens zijn. Daar zitten kaderleden van ons in. Deze stuurgroep heeft het recht om in te grijpen op individuele gevallen, als blijkt dat dingen niet goed gaan. Zij kan bijvoorbeeld het bedrag verhogen voor het outplacementtraject of de termijn dat iemand ontslag is aangezegd, verlengen." Ook de leden die ingestemd hebben met het plan zijn blij met de uitkomst. De Graaf: "Het sociaal plan is een basis. Nu gaan we ervoor zorgen dat iedereen weer aan het werk gaat. Wij blijven er als bond bij en laten de mensen niet zwemmen. Werknemers zijn gerustgesteld, omdat we op de achtergrond een vinger aan de pols houden en meedoen. Daar kunnen ze op terugvallen en dat geeft wat zekerheid in deze voor hen onzekere tijden."
Grafimedia & Techniek