D66

dinsdag 8 februari 2011

Safer Internet Day startsein voor campagne '7 billion voices'

Op 'Safer Internet Day', de internationale dag voor een veiliger internet, lanceert Europarlementariër Marietje Schaake haar campagne '7 billion voices'.

Het doel van de campagne is om mensen bewust te laten worden van hun rechten op het gebied van informatie- en
communicatietechnologieën.

Nieuwe media integreren in EU beleid

De D66-er vindt dat iedereen, zeven miljard mensen, een fundamenteel recht heeft op vrije meningsuiting, vrije pers en vrije toegang tot informatie, ook op internet. "In talloze landen zitten bloggers gevangen. Mensen worden gemarteld om hun paswoorden, zodat regimes de netwerken van hun oppositie kunnen traceren en opsporen" , licht Schaake toe. Ze vindt dat deze praktijken moeten stoppen en daarnaast moeten de kansen die nieuwe media bieden beter gebruikt worden in Europees beleid.

Facebookpagina ´7 billion voices'

Op het gebied van informatievoorzieningen en -technologieën bestaat een groot gat tussen gebruikers, bedrijfsleven en politici. Om dit gat te dichten, biedt de Facebookpagina van de ' 7 billion voices'-campagne een internationaal podium aan bloggers die in dictaturen wonen. Ook kunnen op de website filmpjes worden ge-upload, en wordt kennis uitgewisseld over mensenrechten en informatietechnologie. Schaake neemt met de campagne zelf het initiatief voor wereldwijde kennisuitwisseling.

Vrijheid van meningsuiting is een mensenrecht

Repressieve regimes zoals in Egypte en Iran zetten toegang tot internet en mobiel verkeer steeds vaker in als wapen tegen de bevolking. Vorige week nog schakelde de Egyptische regering alle internet en mobiele netwerken uit. Europa moet zulke aanvallen veel steviger bekritiseren. "Vrije uitwisseling van informatie en communicatie is een fundamenteel recht. Informatie is macht, en dictaturen zien die macht niet graag in handen van hun bevolking. Ze raken de absolute controle kwijt. Ik wil de kansen voor mensen benadrukken."

Klik hier voor de Facebookpagina ´7 billion voices'