Grote tekst GroenLinks

Zonder open data mist Nederland internationaal de boot

Dinsdag 8 februari 2011, 17:21u - arjanelfassed
* Kamervragen

* vrijheid van informatie

Nederland was vorige maand niet aanwezig op een belangrijke bespreking in het Witte Huis over de openheid van overheidsinformatie. In veel landen, waaronder de VS en Groot-Brittannië, worden grote stappen gezet om overheidsgegevens beschikbaar te maken voor het publiek en bedrijfsleven. GroenLinks wil dit ook in Nederland.

GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed stelde hierover vandaag schriftelijke vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken.

Volgens GroenLinks is open overheidsdata een belangrijke toegevoegde waarde voor Nederland die kan leiden tot miljarden aan economische activiteit.

"Dit kabinet beweert steeds dat we een kennisland moeten worden, maar in de praktijk blijkt dit een loze belofte", zegt Arjan El Fassed. "Een kennisland bouw je niet met goede wil, maar met actief meedoen op internationaal niveau. Nu worden we keihard ingehaald door landen als India, Brazilië en Zuid Afrika. Ik krijg niet de indruk dat het kabinet er bovenop zit."

In maart wordt een nieuw overleg georganiseerd. El Fassed wil zeker weten dat Nederland dan wel aanschuift. Hij diende in het afgelopen najaar een motie in om in elk geval overheidsgegevens over ontwikkelingssamenwerking vrij toegankelijk te krijgen.

"De staatssecretaris voor ontwikkelingssamenwerking steunde die motie en studeert nu op een manier om hem te implementeren. Wat mij betreft is dat een eerste stap, maar de hele overheid moet wat mij betreft open data omarmen", stelt El Fassed.

Vragen van het lid El Fassed (GroenLinks) aan de minister van Binnenlandse Zaken over het Open Government Initiative:
1. Klopt het dat de Nederlandse overheid afwezig was op de onlangs gehouden bijeenkomst op 21 en 22 januari j.l. in Washington D.C., waar vertegenwoordigers van tientallen landen samenkwamen om te praten over het Open Government Initiative van de regering-Obama? Zo ja, kunt u toelichten waarom Nederland ontbrak op de deze bijeenkomst?

2. Deelt u de mening van mijn fractie dat open overheidsdata een belangrijke toegevoegde waarde kan bieden voor de samenleving? Kunt u dat toelichten?

3. Bent u het eens met de conclusie van de Conservatieve partij in het Verenigd Koninkrijk dat de economische waarde van open overheidsgegevens in de miljarden euro's kan lopen? Hoe vertaalt u die cijfers naar de Nederlandse situatie? Kunt u uw antwoorden toelichten?

4. Deelt u de zorg van mijn fractie dat Nederland achterop dreigt te raken bij het ontwikkelen van een visie op het gebied van open data en het implementeren ervan bij de overheid? Zo ja, welke maatregelen bent u van plan te nemen om de ontwikkeling van open data in Nederland te bespoedigen?