Provincie Overijssel

Provinciedichter: Statenverkiezing om te zoenen

8 februari 2011

Ruim een week na zijn benoeming als nieuwe Dichter bij Overijssel, heeft Dick Schluter zijn eerste gedicht opgeleverd. In opdracht van de provincie schreef hij een gedicht over de Statenverkiezing. Schluter liet zich onder meer inspireren door bekende Overijsselaars die in hun tijd en op hun manier streden voor het recht op democratie.

De nieuwe Dichter bij Overijssel werd op 28 januari 2011 bekend gemaakt op het Jaarfeest van de Poëzie in het provinciehuis te Zwolle. Overijssel is de enige provincie met een eigen provinciedichter, naast vijf stadsdichters. De provinciedichter heeft toegezegd gevraagd en ongevraagd te reflecteren op de actualiteit en de poëzie dichter bij de mensen te brengen. Hij zal voor alle 25 gemeenten een gedicht schrijven en les geven op middelbare scholen over poëzie.

Dick Schlüter

Dick Schlüter publiceert sinds zijn vijftiende jaar. Inmiddels zijn drie dichtbundels van zijn hand verschenen en is werk opgenomen in verzamelbundels. Naast gedichten schreef Schlüter boeken en artikelen over onderwerpen die spelen in Twente/Overijssel. Lezers van het dagblad Twentsche Courant Tubantia en weekblad De Roskam ontmoeten Schlüter regelmatig op de opinie-pagina's, waar hij reflecteert op actuele ontwikkelingen. Schlüter was onder andere directeur van Natura Docet, het provinciaal natuurhistorisch museum en van het Airborne Museum in Oosterbeek (Gelderland). Nu is hij docent en doet hij aan de Universiteit Twente promotieonderzoek. Hij geeft regelmatig lezingen en voordrachten.

Provinciale Statenverkiezing

1596: Van Palland, Bentink, Reede,
Ripperda, Keppel, Van der Beeke,
Schele, Twickel, Laar etcetera.
66 kornuiten en een stel regenten
deelden de lakens uit en de centen.

1781: Joan Derk van der Capellen tot den Pol
en `Aan het Volk van Nederland'; zijn gloedvol
pleidooi om de macht te delen. Dat waren visioenen in een tijd dat de grens tussen verslinden en zoenen net zo dun was als in Cairo op het Tahrirplein.

2011: twaalf lijsttrekkers en 852.795 mensen
ouder dan achttien, niet gevangen, bij zinnen
en bewoner van het land tussen IJssel en Dinkel. Die tegenwoordig zonder glasgerinkel
beslissen over de Staten en de Eerste Kamer.

Februari: het gaat vaak in gesprek en sms
over hond en kat, dat ze bijten, ons negeren,
dat het zeer doet, die partijen: appels en peren. Wat maakt het uit. Ik liet mijn schilmes vallen, luister naar mensen op dat plein. Die hebben ballen.

Op 2 maart gaan we samen zoenen,
laten ons nooit meer verslinden,
door ridders of een foute beminde.
Na de stemming, de nieuwe bakens
die lakens uit gaan delen, onder toeziend oog.

Dick Schlüter,

Dichter bij Overijssel