Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

NWO en de negen economische topgebieden

8 februari 2011

NWO-reactie op het topgebiedenbeleid van het kabinet

Het topgebiedenbeleid van het kabinet vraagt om een substantiële investering in het NWO-budget. De negen economische topgebieden vertonen grote overeenkomsten met de onderzoeksagenda van NWO. In die zin sluit dit beleid aan bij de NWO-strategie. 'Investeren in economisch en maatschappelijk relevant onderzoek doet NWO al ruimschoots, samen met kennisinstellingen, universiteiten en het bedrijfsleven', aldus voorzitter Jos Engelen. Hij betreurt het dat het kabinet niet meer investeringen in onderzoek mogelijk maakt.

In het nieuwe beleid erkent het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) het belang van fundamenteel onderzoek en dat hiervoor publieke middelen beschikbaar worden gesteld. Dit is voor NWO een cruciaal uitgangspunt. Alleen door te investeren in alle kennis, van fundamenteel onderzoek tot toegepast onderzoek en innovatie, kan de Nederlandse kennissamenleving haar positie bij de topvijf van wereldeconomieën veiligstellen.

NWO beoordeelt en honoreert

NWO zal op basis van wetenschappelijke criteria en in competitie de onderzoeksvoorstellen binnen de topgebieden beoordelen en honoreren. NWO hecht aan de onafhankelijke en transparante tweede geldstroom, waarin zij op basis van nationale competitie en met peer review onderzoek financiert. In aanvulling op het onderzoek dat rechtstreeks door de universiteiten wordt betaald, garandeert dit systeem financiering van de beste onderzoekers en het beste onderzoek. Uit evaluatie komt naar voren dat dit systeem bijdraagt aan excellentie in onderzoek en daarmee ook aan de kenniseconomie.

Topgebiedenbeleid van het kabinet

Het ministerie van EL&I heeft op 4 februari 2011 de Tweede Kamer een brief gestuurd met daarin de hoofdlijnen voor het nieuwe bedrijvenbeleid. Cruciaal onderdeel van het beleid is een impuls aan negen economische topgebieden: life sciences, high tech materialen en systemen, agro-food, water, energie, tuinbouw en uitgangsmaterialen, chemie, creatieve industrie en logistiek. Binnen deze topgebieden moet worden samengewerkt tussen kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid, de zogeheten `gouden driehoek'. Voor de zomer wordt de brief uitgewerkt in een Bedrijfslevennota en worden concrete acties geformuleerd. NWO wordt, evenals het bedrijfsleven en kennisinstellingen, betrokken bij de totstandkoming van het beleid.

Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.