Gemeente De Bilt


7-02-2011

Sinds 2007 is in het pand Weltevreden 4 het jongerenactiviteitencentrum W4 gehuisvest. Doordat na een grote brand het pand niet meer gebruikt kan worden is W4 tijdelijk verhuisd naar het pand Jan Steenlaan 34 b/c in Bilthoven. Zowel de jongeren die gebruik maakten van het pand aan de Weltevreden 4 als de gemeente, willen dit pand graag behouden als jongerenactiviteitencentrum. Na een grondige afweging is besloten om het pand te renoveren zodat het snel weer in gebruik genomen kan worden.

Afweging

Vanwege de al eerder geconstateerde slechte bouwkundige staat van het pand Weltevreden 4 is door de gemeente in 2009 besloten om een nieuw jongerenactiviteitencentrum te realiseren zo mogelijk in combinatie met andere maatschappelijke functies. De voorbereidingen voor de openbare aanbesteding zijn in 2010 getroffen.

De komende gemeentelijke bezuinigingen en het feit dat de jongeren in W4 tevreden zijn met het pand (vóór de brand), is aanleiding geweest om nogmaals een afweging te maken tussen nieuwbouw en renovatie. Op 1 februari 2011 heeft de gemeente besloten om alsnog over te gaan tot een grondige renovatie van W4. De gebruikers geven aan tevreden te zijn met dit gebouw. Daarnaast zijn de kosten voor renovatie de komende 15 jaar lager dan in geval van nieuwbouw.

De renovatie vindt plaats in 2011 met een mogelijke doorloop naar 2012. Na oplevering van het pand zal nog enige tijd nodig zijn voor de inrichting van het gebouw.

Tijdelijke huisvesting

Totdat het pand aan de Weltevreden 4 helemaal klaar is, neemt het jongerenactiviteitencentrum zijn intrek in het pand aan de Jan Steenlaan 34 b/c. Het jongerenactiviteitencentrum blijft tot uiterlijk
1 april 2012 hier gehuisvest. De afgelopen weken is er door de jongeren zelf hard gewerkt om het pand klaar voor gebruik te maken. Op woensdag 16 februari wordt het jongerencentrum officieel geopend.

Nadat er onrust in de buurt was ontstaan over de vestiging van het jongerenactiviteitencentrum op de locatie Jan Steenlaan, heeft de gemeente omwonenden in december uitgenodigd voor een informatieavond. Daar is onder andere verteld dat er geen drank- en horecavergunning aangevraagd wordt en dat de activiteiten in de avond tot een minimum beperkt zijn. De gemeente zal er samen met het jongerenwerk van Animo en de politie op toe zien dat de buurt geen overlast zal ondervinden van het jongerencentrum. Met de omwonenden is afgesproken dat de situatie na een aantal maanden, samen met hen, geëvalueerd wordt.

Bilthoven, 7 februari 2011