Witteveen en Bos

De Perfector-R: drinkwaterbereiding die werkt

(08-02-2011)

Hoewel klassieke drinkwaterbereiding uit oppervlaktewater tot de `conventionele technieken' wordt gerekend, is een effectieve, robuuste drinkwaterzuivering nog steeds niet vanzelfsprekend. PWN Technologies heeft een standaardontwerp ontwikkeld voor een drinkwaterzuivering die kan worden toegepast in ontwikkelingslanden: Perfector-R.

Perfector-R kenmerkt zich door een robuust hydraulisch ontwerp, een effectieve uitwerking van coagulatie en flocculatie en een slimme opzet voor de bedrijfsvoering. Witteveen+Bos toetst het Perfector-R-ontwerp op verzoek van PWN Technologies. Techniek, procestechnologie, bedrijfsvoering en kosten worden vergeleken met de gebruikelijke concepten. De toetsing omvat tevens onderzoek naar diverse capaciteiten en factoren, zoals de waterkwaliteit.

Ontwikkelingslanden

In ontwikkelingslanden schiet de drinkwaterzuivering in de operationele fase vaak tekort. De concepten zijn niet geschikt om in moeilijke omstandigheden probleemloos drinkwater te produceren. Het onderzoek laat zien in hoeverre het Perfector-R-concept de bekende valkuilen omzeilt. Verder worden gerealiseerde installaties in Indonesië en Vietnam getoetst.

Aanknopingspunten

PWN Technologies en Witteveen+Bos zijn voornemens het Perfector-R-concept in gezamenlijke projecten in Afrika en Zuidoost-Azië toe te passen. Projectdirecteur ir. F. (Fred) de Bruijn: `In de drinkwatersector is Witteveen+Bos al jaren actief in West-Afrika, met name voor de Belgische bouwonderneming Denys. We gaan nu naar concrete aanknopingspunten zoeken en samen met PWN Technologies onze kennis op deze markt inzetten. Ook in andere projecten werken we overigens succesvol samen. Een voorbeeld is onze betrokkenheid bij de engineering van de nieuw te bouwen voorzuivering op productiebedrijf Andijk'.