Gemeente Best

Waardering en steun voor groene initiatieven

08-02-2011

De familie Westerlaken ontving van wethouder Walraven een Groene Handdruk, omdat ze in hun plan `campus WesterWind' aan Hogevleutweg 9 aandacht hebben voor biodiversiteit (een samentrekking van de woorden `biologische' en `diversiteit'). Om initiatieven van inwoners, organisaties of bedrijven te stimuleren heeft de gemeente Best het voornemen twaalf `Groene Handdrukken' uit te reiken; een blijk van waardering en een steuntje in de rug voor wie bijdraagt aan het in stand houden of bevorderen van het aantal plant- en diersoorten.

Ook u kunt daarbij helpen: hebt u plannen voor een `groen' initiatief of kent u Bestse initiatieven die een Groene Handdruk verdienen? Nomineer die dan! Hoe, dat leest u in een van de kaders.


* Afname biodiversiteit ernstig probleem

* Groene Handdruk

* U kunt ook iemand nomineren!

* Wie komt in aanmerking voor een Groene Handdruk?
* Nomineren?

Afname biodiversiteit ernstig probleem

De afname van plant- en diersoorten is al langer aan de gang, maar gaat de laatste jaren steeds sneller. Sommige wetenschappers noemen het probleem ernstiger dan de klimaatverandering. Want de natuur is een onmisbare bron van voedsel, medicijnen en natuurlijke bestrijdingsmiddelen, om maar een paar voorbeelden te noemen. Voor ons, maar ook voor de komende generaties.

Gelukkig is er ook goed nieuws! De provincie Noord-Brabant is koploper in het behoud van natuurlijke rijkdom. Meer dan 45 gemeenten en tal van natuurorganisaties zijn daar actief mee in de weer. Realiseren van deze doelstelling is alleen mogelijk als lokaal en regionaal gezamenlijk initiatieven van de grond komen. En daaraan kan elke inwoner, organisatie of bedrijf zijn of haar steentje bijdragen.

Groene Handdruk

Om initiatieven van bewoners te stimuleren reikt de gemeente Best in totaal twaalf Groene Handdrukken uit aan inwoners, organisaties of bedrijven die zich inzetten voor bevordering van de biodiversiteit in Best. Alle activiteiten die bijdragen aan het in stand houden of bevorderen van het aantal plant- en diersoorten komen hiervoor in aanmerking. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van een vlindertuin, het gebruik van enkele zwaluwdakpannen of het planten van fruitbomen in de bebouwde omgeving. Een handdruk bestaat uit een trofee en een geldbedrag en is bedoeld als blijk van waardering en steuntje in de rug.

Vrijdag 28 januari 2011 reikte wethouder Antoine Walraven de tweede Groene Handdruk ter waarde van EUR 350,00 uit aan Jac en Rob Westerlaken. Zij ontvingen de handdruk omdat zij bij hun plannen voor de herontwikkeling van het perceel Hogevleutweg 9 extra aandacht hebben voor de (aanwezige) biodiversiteit. De afgelopen jaren hebben zij plannen gemaakt voor een nieuwe functie voor de voormalige agrarische bebouwing die past bij het buitengebied, dat grenst aan

Het Groene Woud. Deze plannen dragen bij aan een vitaal platteland, waarin ruimte is voor passende `economische dragers'. Dat betekent dat, naast de agrarische, ook andere economische functies op het platteland komen. Het doel hiervan is ervoor te zorgen dat het landelijke gebied duurzaam beheerd wordt en dat de typische kwaliteiten en functies van ons buitengebied behouden blijven.

Wat houdt Campus WesterWind in?
Jac en Rob Westerlaken willen aan de Hogevleutweg 9 een formule ontwikkelen die moeilijk in één zin te vangen is. Het gaat om een mix van educatieve en zorgverlenende functies, waarbij paarden een belangrijke rol spelen. De broers willen het gevoel van Het Groene Woud graag doorgeven aan de bezoekers; een gevoel van rust en je thuis voelen. Het college en de gemeenteraad moeten de plannen nog beoordelen en vóór uitvoering goedkeuren. Met het in ontvangst nemen van de Groene Handdruk spreken Jac en Rob Westerlaken echter met de gemeente af dat zij hun plannen op het gebied van biodiversiteit in ieder geval gaan uitvoeren.

Paarden, uilen, kikkers,...
De langgevelboerderij, die aan een Frankische driehoek ligt, is gerenoveerd. De twee broers wonen hier ieder in een eigen woning en boven de paardenstal hebben ze een ruimte gemaakt waar trainingen kunnen worden gegeven. Ook is in een van de bijgebouwen een atelier/trainingsruimte gemaakt, een ander bijgebouw dient als paardenstal. Boven die stal heeft enkele jaren geleden een steenuil gebroed. Dat willen ze opnieuw stimuleren. Met hulp van IVN hebben ze er nu uilenkasten opgehangen en het bovenste deel van de staldeuren is opengemaakt zodat de uilen hier naar binnen kunnen vliegen.

Als de uilenzolder af is, kunnen uilen weer komen broeden. Ook gierzwaluwen maken van de zolder gebruik. In de grote schuur ernaast zitten smalle openingen in de muur, hier zitten vleermuizen in de spouw. Ook na de renovatie en nieuwbouw zijn de vleermuizen welkom: in de plannen worden onderhoudsvrije vleermuizenkokers opgenomen. Achter de rijbak voor de paarden ligt een paardenweide, met daarnaast een sloot. Een deel van die sloot wordt verbreed en ingericht als kikkerpoel, zodat hier allerlei reptielen een onderkomen kunnen vinden. Om het terrein heen staan snelgroeiende bomen. Op de vraag waarom ze zo nadrukkelijk aandacht geven aan biodiversiteit zeggen de broers: "het grote geheel moet kloppen, dan werkt alles beter". En dat is ook precies waar biodiversiteit over gaat!

U kunt ook iemand nomineren!

Na de uitreiking van deze handdrukken zijn nog tien handdrukken over. Kent u Bestse initiatieven die een Groene Handdruk verdienen? Hebt u zelf een goed idee? Laat het ons weten! U vindt de contactgegevens en wat u daarbij moet doorgeven onder het kopje `Nomineren?' Een jury onder voorzitterschap van wethouder Antoine Walraven selecteert uit de ingezonden nominaties de beste initiatieven.

Wie komt in aanmerking voor een Groene Handdruk?

Een initiatief voor biodiversiteit kan groot of klein zijn.

We geven u een aantal voorbeelden:

* De aanleg van groene speelplek in buurt of schoolplein.
* Het houden van een educatieve of communicatieve actie binnen school, bedrijf, buurt.

* De aanschaf en het plaatsen van streekeigen plantmateriaal of `dierenhotels'.

* De adoptie van een paddenpoel, vlindertuin en dergelijke.

Initiatiefnemers kunnen bijvoorbeeld zijn:

* Buurtbewoners die een actie willen ondernemen;
* personeel of bewoners van verzorgingsinstellingen;
* leerlingen, ouders, docenten van scholen;
* personeel van kinderdagverblijven of BSO-locaties;
* personeel van bedrijven

* ...

Nomineren?

Mail uw nominatie voor de Groene Handdruk naar
biodiversiteit@gembest.nl of stuur deze per post aan de gemeente Best, t.a.v. mw. H. Jacobs, Postbus 50, 5680 AB Best.

Vermeld hierbij de volgende gegevens:

* Naam van de persoon of instelling die u wilt nomineren;
* Wat de persoon of instelling heeft ondernomen of in de toekomst wil gaan doen;

* Telefoonnummer/e-mailadres van de indiener en degene die het initiatief gaat starten/gestart heeft.

Duurzame Driehoek
De Groene Handdruk is een initiatief van de Duurzame Driehoek, een samenwerkingverband van de provincie, waterschappen en zestien gemeenten in de geografische driehoek tussen Tilburg, 's-Hertogenbosch en Eindhoven. De Duurzame Driehoek zet zich in voor het bevorderen van een daadwerkelijke duurzame ontwikkeling en het vergroten van de betrokkenheid van organisaties, bedrijven en burgers.

Uitreiking Groene Handdruk
Jac en Rob Westerlaken ontvingen de Groene Handdruk voor hun plannen om de biodiversiteit op hun terrein te stimuleren. (Foto Michiel Wasmus)


---