Algemene Onderwijsbond

08-02-2011

Meer verscheidenheid in hoger onderwijs

Universiteiten en hogescholen krijgen meer smoel en studenten kunnen kiezen uit meer smaken. Dat schrijft staatssecretaris Zijlstra in de kabinetsreactie op het rapport van de commissie Toekomstbestendig Hoger Onderwijsstelsel (de commissie-Veerman) die staatssecretaris Zijlstra naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Uitgangspunten van het kabinet zijn: elke student op de juiste plek, elke instelling zijn eigen profiel. Zijlstra schrijft dat kwaliteitsverhoging de hoogste prioriteit moet zijn. Er komt meer ruimte voor selectie en instellingen moeten zich meer gaan profileren. Instellingen die kwaliteit leveren zien dat beloond in hun bekostiging.

Doel van de maatregelen is het hoger onderwijs toekomstbestendig maken. Dit kan door de kwaliteit te vergroten en de aansluiting tussen studenten, instellingen, bedrijfsleven en de samenleving als geheel te verbeteren. Van de studenten wordt meer inzet gevraagd maar daar krijgen ze beter onderwijs voor terug. De instellingen gaan intensiever onderwijs aanbieden en krijgen meer ruimte om keuzes te maken en hun profiel aan te scherpen.