Brede School De Zuidlanden winnaar eerste VELUX Trophy 08/02/2011 09:50

VELUX Nederland B.V. Integraal ontwerp met optimale daglichttoetreding en binnenklimaat beloond

De Meern, 8 februari 2011. De Brede School De Zuidlanden in Leeuwarden is de winnaar geworden van de VELUX Trophy 2010. De prijs werd gisteren tijdens de Bouwbeurs door jurylid Hans Ruijssenaars uitgereikt in het Bouwhuis. De VELUX Trophy bestaat uit een kunstwerk van de Vlaamse absurdist en cartoonist Luc Zeebroek, alias Kamagurka voor het winnende project en een geldbedrag van 7.500 euro, verdeeld over het architectenbureau Zerodegree Architecture uit Amsterdam, aannemersbedrijf Bouwgroep Dijkstra Draisma uit Dokkum en bouwmaterialenhandelaar NVB Ubbens Bouwstoffen uit Groningen.

Een nauwkeurig per ruimte te optimaliseren binnenklimaat, tot stand gekomen in een gedegen samenwerking tussen verschillende partijen wat heeft geresulteerd in een vernieuwende toepassing van dakramen tot eigentijdse en opvallende architectuur. Dat maakt de Brede School De Zuidlanden in het buurtschap Techum in Leeuwarden volgens de jury tot de winnaar van de VELUX Trophy.

Positieve invloed daglicht
Studies hebben uitgewezen dat daglicht een positieve invloed heeft op de gezondheid, prestaties en leercapaciteit van mensen. Om duurzaam te bouwen met optimale daglichttoetreding en een comfortabel wooncomfort is het belangrijk voldoende glasoppervlak en natuurlijke ventilatie toe te passen. Hierdoor ontstaat meer daglichttoetreding, een betere lichtspreiding en meer wooncomfort in een ruimte. "Om voldoende daglicht in een gebouw te creëren, moet in alle fasen van het ontwerp en de uitvoering van het bouwproject worden nagedacht over hoe daglicht kan bijdragen aan een comfortabel binnenklimaat. Wij wilden graag de gezamenlijke inspanningen van opdrachtgevers, architecten en aannemers voor deze projecten belonen," aldus Michel Sombroek, Algemeen Directeur van VELUX Nederland B.V.

Eervolle vermelding
De jury kende Huis Bierings in Leidsche Rijn een eervolle vermelding toe vanwege de manier waarop daglichttoetreding een poëtisch totaalconcept van licht en ruimte vormt. De sublieme detaillering is alleen mogelijk dankzij intensieve samenwerking tussen de verschillende partijen. Rocha Tombal Architecten ontwierp het woonhuis, aannemingsbedrijf de Hek bv uit Giessen/Oudekerk verzorgen de bouw en bouwmaterialen.

Beoordelingscriteria
De jury bestond uit Hans Ruijssenaars (Directeur Hans Ruijssenaars Architecten B.V.), Rob de Groot (Manager BouwGarant), Gert Smit (Voorzitter HIBIN) en Michel Sombroek (Algemeen Directeur van VELUX Nederland B.V.). Zij hebben bij hun beoordeling van woningen en kantoorgebouwen gekeken naar de mate waarin de ambities van de VELUX Groep in het project worden verwezenlijkt zoals: optimale daglichttoetreding, een goed binnenklimaat en aandacht voor energetische waarden door gebruik van o.a. zonne-energie en CO2 neutraal energieverbruik. Daarnaast wordt de samenwerking tussen architect, aannemer en bouwmaterialenhandelaar beloond. In totaal dongen 34 ingezonden projecten mee naar de prijs. Alle ingezonden projecten kunnen worden bekeken op www.velux.nl/veluxtrophy.

Over de VELUX Groep
De VELUX Groep zorgt al 70 jaar voor een aangenamere leefomgeving onder het dak door deze te voorzien van daglicht en frisse lucht. Naast een ruim aanbod van dakramen en daglichtsystemen voor hellende daken biedt het VELUX productprogramma oplossingen voor platte daken. Het assortiment van de Groep bestaat bovendien uit vele typen raamdecoratie, buitenzonweringen, rolluiken, op afstand bedienbare intelligente producten, producten aangestuurd door zonne-energie en zonnecollectoren.

De VELUX Groep investeert uitgebreid in producten die bij een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van het energieverbruik in gebouwen. In zes modelwoningen in het Model Home 2020 project wordt concreet getoond hoe gebouwen energieneutraal en energieproducerend kunnen worden gebouwd met gebruik van daglicht en behoud van een comfortabel binnenklimaat. De opgebouwde kennis uit het project wordt vertaald naar visualisatietools. De VELUX Groep bezit productievestigingen in elf landen, verkoopmaatschappijen in bijna veertig landen en is één van de sterkste merken in de wereldwijde sector bouwmaterialen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, onderdeel van de VKR Holding A/S. Kijk voor meer informatie op www.velux.nl. Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.velux.nl/veluxtrophy