GroenLinks JSF-project Grote tekst

Stop meteen met geldverslindend JSF-project

Dinsdag 8 februari 2011, 09:53u - Niels van den Berge
* jsf

* wikileaks

Stop meteen met geldverslindend JSF-project

Kamerlid Niels van den Berge wil dat het kabinet stopt met de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). Dinsdagmiddag debatteert de Tweede Kamer op initiatief van GroenLinks over de JSF. Uit de Wikileaks-documenten blijkt dat de Amerikaanse ambassade al in 2007 wist dat er te weinig geld was om 85 testtoestellen aan te schaffen. De Tweede Kamer werd daarover pas eind 2010 geïnformeerd.

Van den Berge: "Het is klaar. De belastingbetaler is er door de kabinetten Balkenende ingerommeld. Het kabinet Rutte1 rommelt door. Dat moet afgelopen zijn."

GroenLinks Tweede Kamerlid Niels van den Berge: "Ik wil van de regering weten of het klopt dat Defensie de Amerikaanse ambassade beter informeerde dan de Tweede Kamer. Het zou te gek voor woorden zijn als de kabinetten Balkenende de Tweede Kamer met een kluitje het riet ingestuurd hebben."

Nooit is er echt een beslissing genomen over het al dan niet aanschaffen van de JSF. Er werden steeds alleen coalitie-afspraken gemaakt over de aanschaf van testtoestellen, maar de definitieve besluitvorming over het miljardenproject is steeds vooruit geschoven. Ook dit kabinet gaat daar helaas mee door.

Van den Berge zal de regering in het debat oproepen om per direct te stoppen met het JSF-project.

"Een overschrijding van EUR1,4 miljard zou toch reden genoeg moeten zijn om te stoppen met dit geldverslindende prestigeproject? Daar kun je elfduizend extra agenten van betalen. Het is drie keer zoveel als dat dit kabinet investeert in ouderenzorg. Als we afzien van de JSF kunnen we de bezuinigingen op zorgleerlingen en de studieboete ongedaan maken en houden we nog geld over voor investeringen in meer en betere leraren."