Gemeente Stadskanaal

Vier keer per jaar een voorlichtingsbijeenkomst voor basisscholieren van groep 8, middelbare scholieren van de eerste twee klassen, en hun ouders. Dat is het winnende idee geworden van de Wegwijsdag. Dat bleek donderdag 3 februari na de laatste stemming van de jeugdraad, die werd gevormd door leerlingen van MBO Noorderpoort.

Voor het idee heeft de gemeente Stadskanaal 1250 euro beschikbaar gesteld en dus zal het volgens verantwoordelijk wethouder Johan Hamster ook worden uitgevoerd. Ook andere projectvoorstellen zijn door de gemeente zeer serieus bekeken en kunnen nog bij de uitvoering van het actieplan `Jeugd en Alcohol' worden betrokken.

Dat thema stond donderdag centraal tijdens de Wegwijsdag, die op verzoek van MBO Noorderpoort uit Stadskanaal was georganiseerd door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Burgemeester Baukje Galama, die de afsluitende jeugdraadsvergadering leidde, noemde het `klasse' hoe de leerlingen van 16 tot 20 jaar zich die dag hadden ingezet: ,,Op deze manier is het heel leuk en heel zinvol om jongeren met de politiek kennis te laten maken".

De leerlingen van MBO Noorderpoort werden verdeeld in werkgroepen. Ze spraken een dag lang met bestuurders, ambtenaren en vertegenwoordigers van verschillende instellingen op het gebied van jeugdbeleid. De speciale `persgroep' zorgde voor de woordvoering richting media. Ook presenteerde die groep een filmpje dat nog tijdens de jeugdraadsvergadering werd vertoond. Het is te zien via YouTube. De link is: http://www.youtube.com/watch?v=beuj5NKHmgQ
* 8 februari 2011