Belgische Federale Overheid

START verdrag

Steven Vanackere verwelkomt de inwerkingtreding van het nieuwe START verdrag

Datum: 05 februari 2011

Vandaag hebben Secretary of State Clinton en Minister van Buitenlandse Zaken Lavrov de diplomatieke nota's uitgewisseld waarmee een aanvang wordt gemaakt met de uitvoering van het nieuwe START verdrag.

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere verheugt zich over de tijdige ratificatie van dit verdrag waardoor het momentum voor nucleaire ontwapening bewaard blijft. "De uitvoering van het nieuwe START verdrag zal ervoor zorgen dat de grootste kernmachten een belangrijke en onomkeerbare stap zetten in de richting van een wereld zonder kernwapens, een visie die ook door België, in samenspraak met zijn bondgenoten, actief ondersteund wordt.", stelt Minister Vanackere.

Vooruitblikkend op de toekomst, hoopt Minister Vanackere dat Rusland en de VS in een verdere fase ook onderhandelingen aanvatten over de reductie van alle types van kernwapens. "Het leiderschap betoond door de VS en Rusland dient alle landen aan te sporen zich resoluut te scharen achter het objectief van een kernwapenvrije wereld", meent Minister Vanackere, die eraan toevoegt dat "iedereen, zonder uitzondering, de objectieven en engagementen van het Non-Proliferatieverdrag moet onderschrijven en respecteren".