Gemeente Dongen

Ook jeugd participeert actief in Gemeente Dongen

Publicatiedatum: 8-2-2011

De Dongense Jeugdgemeenteraad (JGR) heeft onlangs een Plan van Aanpak aangeboden aan de Gemeenteraad. Hieruit blijkt niet alleen dat ze het afgelopen jaar zeer actief is geweest, maar dat ze ook volop ideeën heeft voor 2011. De Jeugdgemeenteraad is een initiatief van Stichting Richting en bestaat uit kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Het is een mooi voorbeeld van concrete jeugdparticipatie in de Gemeente Dongen. Wie immers kan beter aangeven welke zaken kinderen na aan het hart liggen, dan de kinderen zelf?

Hard gewerkt
In november 2010 kwam de jeugdgemeenteraad (JGR) voor het eerst in haar nieuwe samenstelling bij elkaar. Een maand later was het Projectplan Jeugdgemeenteraad klaar. Daaruit blijkt dat hoogtepunten de afgelopen periode niet alleen de installatie van nieuwe leden, de kranslegging tijdens dodenherdenking en de uitreiking van het kinderlintje en de vrijwilligersprijs waren. Ook heeft de JGR zich ingezet om brigadiers te werven voor basisschool de Westerkim en heeft ze dankzij een rondleiding door het gemeentehuis veel geleerd over praktische zaken binnen de gemeente en wat de gemeente aan service biedt aan haar inwoners. Verder had de jeugdgemeenteraad haar eigen kolom de Kletser in het Weekblad voor Dongen en heeft de JGR een folder gemaakt voor leerlingen van alle basisscholen met handige en bruikbare tips over duurzaamheid, om zo iets te doen aan een beter milieu.

Boordevol plannen voor 2011
De kinderen in de JGR hebben zelf gekozen waarmee ze komend jaar aan de slag willen. Zo willen ze de komende periode de speelgelegenheden in de Gemeente Dongen onderzoeken, meer veilige oversteekplaatsen en zebrapaden en een grotere bekendheid geven aan haar bestaan als Jeugdgemeenteraad. Daarnaast wil de JGR graag in de jury zitten van het kinderlintje en hier zelf ook kinderen voor aandragen. Door een goede wisselwerking tussen de JGR, de Gemeente en kinderen uit Dongen wil de JGR sneller inspelen op actualiteit om zo goed op te komen voor de belangen van kinderen uit onze gemeente. Zowel kinderen, jeugd, volwassen en de Gemeente kunnen de Jeugdgemeenteraad om advies vragen en van advies voorzien.