Nederlandse Tafeltennisbond


Goed bezig: Verenigingen enthousiasmeren bedrijfsleven voor tafeltennis 8-2-2011

Tijdens het WK Tafeltennis worden er speciale activiteiten georganiseerd voor bepaalde doelgroepen. Één van de doelgroepen is werknemers. Er zijn al een aantal tafeltennisverenigingen die al activiteiten speciaal voor bedrijven organiseren. Zo organiseren Bit.nl uit Ede en SKF Veenendaal een bedrijfscompetitie en organiseert HTC uit Hoofddorp jaarlijks een bedrijventoernooi.
Wat doen deze verenigingen?
Sinds 1995 heeft SKF een bedrijfscompetitie. Deze is gestart met 11 teams en is inmiddels uitgegroeid naar 22 teams. HTC organiseert sinds 2003 jaarlijks een bedrijventoernooi. Bit.nl heeft sinds 2008 een bedrijfscompetitie. Zij zijn gestart met een bedrijfstoernooi en hebben dit evenement gebruikt als promotie voor de bedrijfscompetitie die later dat jaar van start ging.

Voor wie
Voor alle verenigingen geldt dat er grote verschillen zitten tussen de deelnemende bedrijven. Zo doen de Politie Amsterdam, TNT en diverse lokale ondernemers mee aan het bedrijfstoernooi van HTC. Bij Bit.nl doen onder andere een Chinees restaurant en een caravan verkoper mee en bij SKF doet een makelaarskantoor en een metaalbedrijf. Van grote organisaties die landelijk acteren, tot kleine lokale ondernemers. Er wordt zo dus een mooie ontmoetingsplek voor de verschillende bedrijven gecreëerd. De verenigingen hebben ook allemaal hun sponsoren uitgenodigd deel te nemen aan de competitie of toernooi. Hiermee bieden ze de sponsoren een leuk extraatje en wordt de binding met de vereniging groter.

Communicatie
Alle drie de verenigingen merken dat promotie via lokale media goed werkt. Zo heeft Bit.nl met Ede Stad geregeld dat zij hun gehele bedrijvenbestand informeerden over het toernooi en de competitie. De verenigingen hebben hun leden gevraagd om promotie te maken voor de competitie of het toernooi en alle verenigingen hebben hun sponsoren uitgenodigd.

Aanbod
Uiteraard stellen alle verenigingen hun zaal en materiaal ter beschikking. HTC vertelt dat zij ervoor zorgt dat alle deelnemers zoveel mogelijk partijtjes spelen. Zij delen hierbij de spelers in op sterkte zodat iedereen op zijn of haar eigen niveau kan spelen. De nummer 1 van elk team speelt tegen de nummer 1 van een ander team. SKF en Bit.nl organiseren naast de competitiedagen (10 a 14 avonden) ook aanvullende toernooien waar de deelnemers van de competitie aan deel mogen nemen.

Alle verenigingen zijn erg tevreden over de activiteiten die ze voor het bedrijfsleven organiseren. Bit.nl merkt dat veel oud leden de door het aanbod de weg terug naar de club weten te vinden. Ook SKF en HTC horen veel positieve geluiden van de deelnemers. De deelnemers aan de competitie of het toernooi willen dan wel geen lid worden van de vereniging, maar beleven erg veel plezier aan de tafeltennissport.

Acties NTTB om bedrijven te enthousiasmeren
Ook de NTTB ziet de kansen die het bedrijfsleven bied. Mede daarom zijn bedrijven één van de geselecteerde doelgroepen voor de Breedtesportcampagne `Join the Table' die de NTTB voor en tijdens het WK Tafeltennis organiseert. Maar wat doet de NTTB nu om werknemers aan het tafeltennissen te krijgen?

Samenwerking NTTB met Sport & Zaken
In januari heeft de NTTB een overeenkomst afgesloten met het bedrijfssportportaal van stichting Sport & Zaken. Sport & Zaken is een organisatie die probeert bedrijfsleven en sportorganisaties met elkaar te verbinden. Het idee hierachter is dat bedrijven en sportorganisaties veel meer voor elkaar kunnen betekenen dan nu gebeurt. Bij het bedrijfssportportaal zijn 18 sportbonden aangesloten die een speciaal aanbod hebben ontwikkeld voor het bedrijfsleven. Ook de NTTB heeft dit gedaan. Sport & Zaken neemt het tafeltennisaanbod (clinic, cursus, laddercompetitie, deelname aan bedrijfscompetitie) mee in de acquisitiegesprekken die ze hebben met bedrijven en zorgt op die manier voor aandacht voor onze sport.

Laddercompetitie
Naast de samenwerking met Sport & Zaken gaat de NTTB zelf actief aan de slag om bedrijven te interesseren voor tafeltennis. Door middel van het ontwikkelen van een online portal voor het opzetten van een laddercompetitie. Bedrijven kunnen hiermee heel gemakkelijk een eigen laddercompetitie opzetten, de standen bijhouden en andere bedrijven uitdagen. De NTTB heeft een mooie aanbieding voor bedrijven samengesteld, waarbij ze met korting een tafeltennistafel, batjes en balletjes kunnen kopen. Een laagdrempelige manier om op het bedrijf zelf de tafeltennissport te beoefenen.

Bedrijfscompetitie
Tevens is de NTTB aan het kijken naar de mogelijkheden voor het opzetten van een bedrijfscompetitie met een landelijke dekking na de WK, waardoor bedrijven structureel kunnen tafeltennissen in individueel of in teamverband. Het uiteindelijke doel van de NTTB is natuurlijk zoveel mogelijk mensen de kans te geven plezier te beleven aan de tafeltennissport.

WK Tafeltennis
Tijdens het WK wordt op vrijdag 13 mei het breedtesporttoernooi voor bedrijven georganiseerd. In teams spelen de bedrijven op hun eigen niveau een competitie. In de inschrijfprijs zit ook een entreeticket voor de WK-wedstrijden. Dus schroom niet om bedrijven uit uw omgeving te attenderen op het WK en het breedtesporttoernooi want ook voor hen is er tijdens het WK genoeg te doen!

Meer informatie?
Neem contact op met John Gabriëlse via gabrielse@nttb.nl of Maartje Snelders via snelders@nttb.nl.

Interessante websites
Website Join the Table (binnenkort online!)
Website Sport & Zaken
Website NISB thema Werk
Onderzoek PWC: Investeren in preventie loont
Onderzoek Universiteit Bristol: Sport verbetert de werkprestatie

NTTB/MS