Gemeente Maasgouw


Overeenkomst aanpak regionaal arbeidsmarktbeleid

Arbeidsmarktbeleid

Vijf Midden-Limburgse gemeenten (waaronder Maasgouw) de Westrom en het UWV willen dit jaar nog komen tot een gezamenlijke aanpak van het regionaal arbeidsmarktbeleid.

Vóór 2012 moet er een uitgewerkt plan liggen. Het uiteindelijke doel is dat iedereen die wil werken ook daadwerkelijk aan het werk kan. Op vrijdag 28 januari 2011 hebben partijen daartoe een intentieverklaring ondertekend. Namens de gemeente Maasgouw ondertekende wethouder Jessie Smeets-Palmen.

Voor de betrokken gemeenten Roermond, Echt-Susteren, Roerdalen, Maasgouw en Leudal, die al ieder voor zich met Westrom en UWV samenwerken, zorgt de regionale aanpak voor een meerwaarde. Ook wordt aansluiting bij het onderwijs gezocht. Het streven is dat de afspraken in de samenwerkingsovereenkomst voor alle gemeenten tegelijk gelden.

De noodzaak tot deze gezamenlijke aanpak is ingegeven door vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, waarop factoren als vergrijzing, ontgroening en ontwikkelingen in het sociale zekerheidsstelsel van invloed zijn.

Voordat eind 2011 de gemeenten, Westrom en UWV zich uitspreken over de gezamenlijke beleidsnota, wordt nu samenwerking gezocht op basis van projecten. Van deze zogenoemde "quick wins" zijn er al zeven benoemd, te weten:

1. het formeren van één regionaal werkgeversloket bij het UWV-WERKbedrijf;

2. aansluiten van het jongerenloket/de aanpak van de jeugdwerkloosheid aan het regionaal werkgeversloket;

3. uniformering van de huidige uitvoeringsregelingen;
4. het maken van gezamenlijke prestatieafspraken tussen gemeenten, Westrom en UWV;

5. het in samenwerking met de Westrom, meer inzetten op het werken met behoud van uitkering in maatschappelijk nuttige taken
6. het uitrollen van de retail&business academy over de regio;
7. het starten met een gezamenlijk instroomproject binnen de zorgsector.

Een effectief en efficiënt regionaal arbeidsmarktbeleid zorgt ervoor dat bedrijven nu en in de toekomst over geschikt personeel kunnen blijven beschikken en dat knelpunten in de personeelsvoorziening worden aangepakt.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00