Groen!

Reportage Basta toont falen federaal klimaatbeleid

door Kristof Calvo (federaal parlementslid) op 8 februari 2011 in "Klimaat en energie"

Een schitterende reportage van Eén-programma Basta toonde maandagavond de absurditeit aan van de aankoop van schone lucht in Hongarije. Voor Groen!-kamerlid Kristof Calvo, die de kwestie al in november aankaartte bij klimaatminister Paul Magnette (PS), maakt de reportage âhet falen van het Belgisch klimaatbeleid van de afgelopen jaren pijnlijk duidelijkâ. âDe volgende federale regering moet de aankoop van âschone luchtâ in het buitenland grondig evalueren en voorrang geven aan vermindering van CO2-uitstoot in eigen landâ, meent Calvo.

In 2004 besliste de paarse federale regering om 12,2 miljoen ton emissierechten aan te kopen in het buitenland in de periode 2008-2012 om het teveel aan CO2-uitstoot in ons land te compenseren. "Die beslissing is nooit geëvalueerd, terwijl dat wel nodig was. Nooit is de vraag gesteld of het niet meer efficiënt is om de uitstoot van koolstof terug te dringen in eigen land. Nochtans was dat een expliciete vraag van het Rekenhof ", zegt het Groen!-kamerlid. Dat gebeurde bij haar doorlichting van het federale klimaatbeleid in juni 2009.

België heeft ondertussen sinds 2004 al voor bijna 202 miljoen euro uitstootrechten gekocht. Die cijfers vroeg Calvo in het najaar op. Het gaat om 10,9 miljoen ton schone lucht. "Die 202 miljoen had minstens deels in Belgie moeten geïnvesteerd worden. Door bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen in eigen land te nemen creëren we hier jobs, zwengelen we de overgang naar een duurzame economie aan en zorgen we voor meer koopkracht via lagere energiefacturen", aldus Calvo. "Het is hoog tijd dat het klimaatbeleid gevoelig verbeterd. De reportage van Basta bekijken is in elk geval een must voor Magnettes opvolger", besluit hij.