Gemeente Midden-Delfland

Beslis mee over de Nieuwe Westelijke Oeververbinding

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft aangegeven eind 2011 het voorkeursbesluit voor de Nieuwe Westelijke Oeververbinding (NWO) te nemen. Zij zal dan besluiten of er een Blankenburgtunnel of een Oranjetunnel moet worden aangelegd.

Om een goed besluit te kunnen nemen heeft de minister aan projectorganisatie Rotterdam Vooruit opdracht gegeven de inspraak van alle belanghebbenden te organiseren. Ook zullen de beschikbare technische studies nogmaals tegen het licht worden gehouden. Daarmee geeft de minister gehoor aan de grote kritiek die de gemeenten Maassluis, Vlaardingen, Schiedam en Midden-Delfland in 2010 hadden op het besluitvormingsproces tot dan toe en de mate waarin de regio betrokken werd. In februari starten informatie- en participatieavonden waar inwoners van gemeente Midden-Delfland aan kunnen deelnemen.

Begin dit jaar heeft projectorganisatie Rotterdam Vooruit een notitie âReikwijdte en Detailniveauâ gepubliceerd die beschrijft hoe de tunnelstudie aangepakt wordt. Alle belanghebbenden, óók bewoners, kunnen hier tot en met dinsdag 22 februari aanstaande op reageren. De notitie ligt ter inzage in het stadhuis van Midden-Delfland en is te vinden op www.rotterdamvooruit.nl.

Actieve deelname regio
Van januari tot en met juli 2011 vinden werktafels, informatieavonden en meedenkavonden plaats. Ambtenaren, belangenorganisaties, bedrijfsleven en burgers kunnen hieraan deelnemen. De gemeentebesturen Maassluis, Vlaardingen, Schiedam en Midden-Delfland nemen actief deel aan dit proces. De wethouders namen 20 januari jongstleden deel aan het Regionaal Bestuurlijk Overleg. Daar benadrukten zij de noodzaak voor een gelijkwaardige vergelijking van de tunnelvarianten. Zij willen dat de vergelijking tussen de Oranjetunnel en de Blankenburgtunnel ook op economische impact en ruimtelijke consequenties voor de regio volledig worden uitgewerkt. De huidige benadering is volgens de wethouders te beperkt gericht op verkeerskundige aspecten. Ook stellen zij dat het zinloos is de zogenaamde âkorteâ Blankenburgtunnel in de vergelijkende studies op te nemen, omdat deze niet op een acceptabele manier in het landschap tussen Vlaardingen en Maassluis kan worden ingepast.

Informatieavonden voor bewoners
Projectorganisatie Rotterdam Vooruit organiseert voor alle belanghebbenden inspraak- en informatieavonden over het besluitvormingstraject rond de Nieuw Westelijke Oeververbinding. Deze avonden bieden ruimte voor het stellen van vragen en het kenbaar maken van eventuele bezwaren. Ook kunnen aanwezigen zich opgeven voor vijf meedenkavonden die projectorganisatie Rotterdam Vooruit organiseert. De exacte data voor deze meedenkavonden zijn momenteel nog onbekend (zie eventueel www.rotterdamvooruit.nl voor actuele informatie.) De gemeente Midden-Delfland raadt bewoners aan gebruik te maken van deze mogelijkheid. In de regio vinden de informatieavonden plaats op:
* Donderdag 10 februari 2011 van 19.00 tot 21.00 uur in de Kerk van de Nazarener (Zwanensingel 1, Vlaardingen)

* Woensdag 16 februari 2011 van 19.00 tot 21.00 uur in De Koningshof (Uiverlaan 20, Maassluis)

Bewonersorganisaties
Naast bovengenoemde gemeenten zijn diverse belangengroeperingen tegen de aanleg van de Blankenburgtunnel. Zo zetten bewonersorganisaties Boonerlucht, Zuidbuurtvereniging Maassluis/Vlaardingen, Vereniging van Huiseigenaren Woonpark Boonervliet en actiecomité BlankenburgtunnelNee zich actief in tegen de komst van de Blankenburgtunnel. Op de website www.blankenburgtunnelnee.nl wordt informatie gegeven over het participatieproces voor bewoners en kunt u voorbeelddocumenten downloaden (onder andere een voorbeeld van bezwaarbrief en een overzicht van argumenten).
Â

kaartje waarop de tracévarianten worden aangegeven