De Nederlandse Bank


Nederlandse banken profiteren in 2010 van lage rente

Datum 8 februari 2011
Thema Economie
Banken profiteren van lage rente

Nederlandse banken gaven in 2010 voor EUR 39 miljard aan schuldpapier uit (geldmarktpapier en obligaties), minder dan half zo veel als in 2009 (EUR 92 miljard). Net als in 2009 was de hieruit resulterende groei van het uitstaande schuldpapier (8%) aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van banken in het eurogebied (grafiek 1). In tegenstelling tot 2009 maakten Nederlandse banken hierbij geen gebruik van de garantieregeling opgezet door de overheid.
Grafiek Jaarlijkse netto emissie van schuldpapier door Nederlandse banken

Een belangrijk aandeel van de totale netto emissie door Nederlandse banken in 2010 kwam voor rekening van de Rabobank, de Bank voor Nederlandse Gemeenten en de Nederlandse Waterschapsbank, alle drie banken met de hoogst mogelijke kredietstatus (AAA). De Nederlandse banken profiteerden van het in 2010 relatief lage te vergoeden rendement op het schuldpapier (grafiek 2).
Grafiek Gemiddelde rendement op uitgegeven obligaties met een vaste rente, genoteerd in Euro, niet achtergesteld of converteerbaar

Door middel van het uitgeven van schuldpapier kunnen banken meer krediet verstrekken dan wanneer de financiering beperkt zou blijven tot deposito's, de voornaamste financieringsbron voor banken. Financiering met schuldpapier heeft echter als consequentie dat jaarlijks middelen moeten worden aangetrokken ter aflossing van aflopend schuldpapier. Banken zijn hiervoor afhankelijk van voornamelijk buitenlandse beleggers. Deze bezaten eind 2010 circa 90% van het door Nederlandse banken uitgeven schuldpapier. In 2011 moeten Nederlandse banken naar schatting voor EUR 140 miljard aan aflopend schuldpapier herfinancieren, waarvan EUR 78 miljard geldmarktpapier (schuldpapier met een looptijd minder dan een jaar).

Door de in 2010 gedaalde lange rente werd het vanuit kostenoogpunt aantrekkelijker om schuldpapier met een langere looptijd uit te geven. Banken verhoogden de gemiddelde looptijd van hun uitgegeven obligaties van 5 jaar in 2009 naar 6,5 jaar in 2010. Daarnaast verlaagden de banken het aandeel geldmarktpapier als percentage van het totaal uitstaande schuldpapier van 16% naar 15%. Daarmee was het aandeel van het uitstaande geldmarktpapier ten opzichte van het totaal uitstaande schuldpapier nog altijd ruim twee keer zo hoog als voor de kredietcrisis en tevens hoger dan het gemiddelde van de banken in het eurogebied (12%).

Meer over Economie

+ Inflatieverwachtingen voor eurozone stevig verankerd + Banken versoepelen kredietnormen voor bedrijven + Overheidssteun aan financiële instellingen

Links

o Emissiemarkt

Downloads

o Financiële instellingen en bedrijven geven minder schuldpapier uit in 2010 (PDF: 48,7 Kb)