Gemeente Achtkarspelen


Raadsvergadering 3 februari

Het was een boeiende raadsvergadering met goede discussies. Er was muziek en er zaten veel mensen op de tribune. Een raadslid kan zich geen betere omstandigheden wensen.

Nog voor de vergadering begon werd, onder muzikale begeleiding, een petitie aan de raad aangeboden. `Met deze petitie vragen wij handen en voeten te geven aan beleid voor behoud van monumentale panden', aldus de woordvoerder van het actiecomité tegen sloop van de dokterswoning in Surhuisterveen. De ludieke actie werd door voorzitter Van der Zwan beloond met de toezegging monumentenbeleid in een van de volgende vergaderingen op de agenda te zetten.

Gemeentelijk Rioleringsplan
De raad heeft ingestemd met het `verbreed gemeentelijk rioleringsplan' voor de periode 2010-2014. In het plan is onder meer opgenomen dat er nadrukkelijk wordt gezocht naar mogelijkheden voor het opvangen van hemelwater op particulier terrein. CDA-raadslid Romke van der Wal is, net als de gehele raad, ingenomen met het rioleringsplan. `Het is goed dat er concreet iets gebeurt met het hemelwater en dat de burger hierbij wordt betrokken.' Verantwoordelijk wethouder Marten van der Veen kon niet anders dan tevreden zijn. `Ik bin dan ek bliid dat jimme as ried achter dit foarstel stean.'

Ranch Fryslân
De meerderheid van de raad heeft ingestemd om een onderzoek te houden naar de haalbaarheid van Ranch Fryslân. De bewoners van `it Paradyske' zijn minder blij met het voorstel. Namens de bewonersraad sprak Wim de Boer. `Een oud en uniek landschap zal niet behouden blijven, maar juist heel sterk veranderen.' Inspreker Joop van den Broek zei van het kastje naar de muur gestuurd te zijn. `Het grootste deel van deze plannen is gebaseerd op brainstormsessies, de macht ligt nu bij de coalitiepartners.'

De fracties waren verdeeld. CU-raadslid Douwe van Oosten wees het college op de reputatie van het Noorden als het gaat om prestigieuze projecten. `Wordt dit een versie van `Gone with the wind?' Hij doelde hiermee op de projectontwikkelaar. Frans Hoekstra van het GBA sprak bewogen. `De mensen die hier tegen zijn, zijn onze kiezers. College denk nog eens goed na en doe dit niet!' `Als we ja zeggen op dit principebesluit, zeggen we geen ja op de uitvoer', zei PvdA-raadslid Gerda Postma. `Wij willen als PvdA geen enkel financieel risico lopen op dit plan.' De FNP-fractie diende twee moties in en een amendement waarin gevraagd wordt de haalbaarheid af te wachten van het onderzoek naar het planidee. `Foar dit ûndersyk is earder al jild beskikber steld', aldus Sjoerd Groenhof. Meindert Talma (CDA) vond dat het plan een kans moet krijgen om te slagen. `Het landschap is uniek, maar dat zegt volgens de CDA niet dat er niets kan. De haalbaarheid komt wel uit het onderzoek.' Wethouder Jan Lammers reageerde namens het college op de betogen van de raad. `Haalt dit plan het niet, dan gaan we alsnog aan de slag met de ontwikkeling van het gebied tussen Buitenpost en Kollum.' Na een discussie, waarin PvdA stelde dat er sprake is van een politiek spel en het GBA zei dat de politiek zijn geloofwaardigheid kwijtraakt, werd uiteindelijk groen licht gegeven voor het principebesluit.

Consultatiebureaus
Het agendapunt ging van besluitvormend naar opiniërend. En dat zegt genoeg, de raad heeft zich flink ingezet voor het behoud van alle tien de consultatiebureaus in Achtkarspelen. De fracties willen unaniem dat er meer helderheid komt over de randvoorwaarden. Ook de kosten voor het openhouden van de bureaus moeten duidelijk worden. `Dat zijn dus de kernvragen waar u als raad de bevolking mee wilt bedienen?' concludeerde voorzitter Van der Zwan. De raad knikte instemmend.