Witteveen en Bos

Rijkswaterstaat gunt planstudie Meinerswijk aan Witteveen+Bos

(08-02-2011)

Witteveen+Bos gaat de planstudie uitvoeren voor de uiterwaardvergraving in Meinerswijk. In de planstudie wordt het voorkeursalternatief uitgewerkt in voorkeursvarianten en een projectontwerp.

Meinerswijk speelt een sleutelrol bij de afvoerverdeling van het rivierwater over Nederrijn en IJssel en is één van de 39 maatregelen om rivieren in Nederland meer de ruimte te geven. De contractwaarde van de opdracht bedraagt 330.000 euro.

Een deel van de uiterwaard bij Arnhem krijgt weer een open verbinding met de Rijn. Daarnaast wordt de zomerkade bij de Plas van Bruil verwijderd. De in de volksmond Groene Rivier genoemde strook langs de rivier wordt gedeeltelijk 'blauw'. Zo wordt er meer ruimte voor de rivier bij Arnhem gecreëerd. Bij toekomstig hoogwater daalt hierdoor de waterstand met 7 centimeter. Naast het vergroten van de veiligheid bij hoogwater, wordt bij de herinrichting van het gebied extra aandacht besteed aan natuurontwikkeling, cultuurhistorie en recreatiemogelijkheden.

Na afronding van de werkzaamheden in 2015 is Arnhem een vernieuwd natuurgebied rijker. Ruimte voor de Rivier, het rijksprogramma van Rijkswaterstaat, en de gemeente Arnhem presenteerden de plannen op 3 februari 2011. De komende maanden staan in het teken van de realisatie van de planstudie. In het veld worden bodem- en archeologische onderzoeken verricht.