Denktank allochtonenbenadering bij Zorgboulevard Rotterdam

08/02/2011 14:47

Zorgboulevard Rotterdam

"Je moet actief buiten je organisatie stappen en leren kijken door de ogen van je patiënt," vat een deelnemer aan het kenniscafé Allochtonenbenadering de bijeenkomst samen. Het Kenniscafé, georganiseerd door de Vereniging Zorgboulevard Rotterdam, is de meest recente uit een serie bijeenkomsten waarbij deskundigen meedenken en meebouwen aan arrangementen rondom zorgthema's.

"Binnen de Zorgboulevard Rotterdam werken we aan zorgarrangementen voor kwetsbare groepen zoals mensen met obesitas, tienermoeders en kwetsbare ouderen. De vraag van de patiënt staat centraal en wij creëren daar een effectieve samenwerking omheen. De diversiteit van de populatie van Rotterdam-Zuid loopt als een rode draad door alle thema's die we tot nu toe aan de orde hebben gehad. Vandaar dat we er een speciale bijeenkomst aan wilden wijden," aldus Elly van der Vliet, directeur van de Vereniging Zorgboulevard Rotterdam.

Een groot deel van de patiënten van de Zorgboulevard Rotterdam is van niet-Nederlandse afkomst. Kennen de zorgverleners de specifieke behoefte van de verschillende allochtone doelgroepen? Worden ze voldoende bereikt? Wat werkt in de praktijk en wat niet? Een denktank, bestaande uit verpleegkundigen, zorgmanagers, deskundigen uit de psychiatrie, thuiszorg en ouderenzorg, wisselden ervaringen, do's en don'ts uit tijdens het Kenniscafé.

Met taal alleen ben je er niet

"Met taal alleen ben je er niet," stelt een deelneemster. "Zorg dat de hele organisatie uitstraalt dat iedere patiënt, ongeacht afkomst, welkom is. Mensen moeten zich herkennen in het interieur, in het gebruik van beeld, in taalgebruik en zelfs in het aanbod van de catering." Een andere deelnemer houdt een pleidooi voor het organiseren van spreekuren door psychiaters en andere deskundigen in moskeeën. "mensen benaderen in een vertrouwde omgeving werkt beter dan informatiefolders in de eigen taal."

De deskundigen delen de mening dat er meer aandacht moet komen voor preventie. Samenwerking met scholen en zelforganisaties en het inzetten van consulenten uit de eigen cultuur zijn een paar succesvolle voorbeelden die aan de orde kwamen. Van der Vliet: "Het wiel hoeft niet uitgevonden te worden. De kunst is om je als zorgorganisatie naar buiten te blijven richten en slim gebruik te maken van de netwerken en sleutelpersonen die er al zijn. Zo wordt de Zorgboulevard van en voor iedereen."