Gemeente Zoetermeer

Inhaalslag milieuvergunningen Zoetermeer

Stadhuis Zoetermeer
Afgelopen maanden heeft de gemeente Zoetermeer een forse inhaalslag gemaakt op het gebied van milieuvergunningen. Van elf bedrijven uit de zwaarste milieucategorie wordt momenteel de vergunning geactualiseerd. In enkele gevallen is de gemeente handhavend opgetreden en moeten de bedrijven forse investeringen doen om de voldoen aan de nieuwste vergunningvoorschriften. De inhaalslag is ingegeven door ontwikkelingen rond het bedrijf Sterigenics waardoor meer ambtenaren zijn ingezet voor milieucontroles.

Alle Zoetermeerse bedrijven zijn de afgelopen maanden in het zogenoemde milieu-inrichtingenbestand opgenomen. De gemeente brengt nu in beeld welke vergunningen geactualiseerd moeten worden. Naast de administratieve inventarisatie hebben milieu-inspecteurs alle bedrijfspanden in Zoetermeer in kaart gebracht die onder een milieu-categorie vallen. Deze panden worden binnenkort bezocht om te bepalen onder welke milieucategorie ze vallen.

Zo wordt een compleet beeld gemaakt van het milieu- inrichtingenbestand van Zoetermeer waarmee de gemeente dan een volledig beeld heeft van alle bedrijven en weet of zij een vergunning nodig hebben of niet. Alle bedrijven worden opgenomen in het systeem van toezicht en handhaving en indien nodig wordt de milieuvergunning geactualiseerd.

Handhavingbeleid
Verder wordt de laatste hand gelegd aan het nieuwe handhavingbeleid. Om alle bedrijven periodiek te blijven bezoeken en de milieueisen te handhaven zijn meer ambtenaren nodig. Voorstellen hiervoor worden in het nieuwe handhavingbeleid uitgewerkt. Dit plan wordt op 11 april 2011 in de gemeenteraad besproken.