Belgische Federale Overheid


* Safer Internet Day 2011: It's more than a game, it's your life!

Safer Internet Day 2011: It's more than a game, it's your life!

Datum: 08 februari 2011

'Safer Internet Day' vindt dit jaar plaats op dinsdag 8 februari. De Internationale dag voor een veilig en verantwoord (mobiel) internetgebruik bij kinderen en jongeren is toe aan zijn achtste editie.

Een initiatief van INSAFE

Deze dag is een initiatief van het Europese netwerk INSAFE, dat in 2004 door de Europese Commissie werd opgericht. Met de slogan 'It's more than a game, it's your life!' legt de editie 2011 het accent op het digitale en virtuele leven en de risico's in het echte leven voor kinderen en jongeren. Want of het nu gaat om virtuele werelden, online games of sociale netwerken, hun digitale identiteit is een belangrijk onderdeel geworden van het leven van kinderen en jongeren en de impact ervan wordt nog vaak onderschat.

Voor de 'Safer Internet Day' slaan alle actoren die van ver of van dichtbij te maken hebben met internet- en mediaopvoeding de handen in elkaar om van het internet een veiligere plaats te maken voor kinderen en jongeren. In elk deelnemend land is een coördinator aanwezig die niet alleen zelf heel wat bewustmakingsactiviteiten organiseert, maar ook ruchtbaarheid geeft aan alle andere initiatieven die in zijn land genomen worden.

België en Child Focus staan op post

In België organiseert Child Focus (als 'Belgian Safer Internet Centre') een ludieke preventie-activiteit rond veilig internetten in aanwezigheid van de Eurocommissaris voor digitale agenda op 8 februari 2011. Child Focus zal twee groepen Nederlandstalige en Franstalige kinderen uit het zesde leerjaar ontvangen om deel te nemen aan een educatieve animatie. Het wordt een erg interactieve activiteit met video's, spelletjes en een quiz.

Bovendien hebben heel wat scholen zich achter de 'Safer Internet Day' geschaard door hun leerkrachten aan te moedigen om op die dag 'e-safety'-lessen te geven aan hun leerlingen.

Lees meer over de Safer Internet Day 2011 op de site van de Europese Commissie (en).

Lees meer en bekijk het campagnefilmpje op de website Safer Internet van INSAFE (en).