Gemeente Boekel


Unieke pilot uitvoering Wabo

Foto pilot Wabo Dinsdag 1 februari 2011 hebben de directeuren van het RMB, Omgevingsdienst Nederland BV en de gemeente Boekel een visie-document ondertekend om te komen tot een samenwerking met betrekking tot de uitvoering van de omgevingsvergunning (Wabo).

Toezicht op integrale wijze

Op 1 oktober 2010 is de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) in werking getreden.De Wabo brengt circa 25 regelingen samen die de fysieke leefomgeving betreffen. Het gaat hier om de vergunningverlening op het gebied van ruimtelijke ordening, bouwen, milieu, natuur enz. die opgaan in één vergunning, de zogenaamde omgevingsvergunning. Het toezicht dat nu voor elk van deze gebieden separaat wordt uitgevoerd, dient voortaan op een integrale wijze tot stand te komen.

Kwaliteitscriteria

Door het Ministerie van VROM zijn hiertoe kwaliteitscriteria ontwikkeld, die betrekking hebben op vergunningverlening, toezicht en handhaving in het kader van de Wabo. Op lokaal niveau zullen er maatregelen genomen moeten worden om aan deze kwaliteitscriteria te kunnen (gaan) voldoen. De bestuurlijke gedachtevorming richt zich daarom meer en meer op de vorming van Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD).

Samenwerking

De gemeente Boekel heeft een verzoek neergelegd bij het RMB en bij Omgevingsdienst Nederland BV om toe te werken naar een samenwerkingsvorm, die kan leiden tot een RUD. Het RMB is gespecialiseerd in de vergunningverlening en handhaving op het terrein van milieu en Omgevingsdienst Nederland BV, als onderdeel van Lybrae Nederland, is gespecialiseerd in de vergunningverlening en handhaving op het terrein van bouwen. Indien beide partijen een samenwerking realiseren, kan er op een efficiënte en kwalitatief hoogwaardige manier vormgegeven worden aan de integrale vergunningverlening en handhaving op het terrein van de uitvoering van de omgevingsvergunning, zonder dat de regie van de gemeente verloren gaat.

Visiedocument

Hiertoe is een visiedocument opgesteld om middels een pilot toe te werken naar een samenwerking waarbij een totaal dienstverleningsconcept wordt ontwikkeld op het brede terrein van de omgevingsvergunning, dat kan worden aangeboden aan o.a. gemeenten.Â

Voordelen

Middels een samenwerking tussen Omgevingsdienst Nederland BV en het RMB kunnen gemeenten optimaal gebruik maken van de expertise op onder andere bouw- en milieugebied. Investeringen door gemeenten die erop gericht zijn om te voldoen aan de vereiste kwaliteitscriteria kunnen, door gebruik te maken van het dienstenaanbod, achterwege blijven. Tevens is de continuïteit, de afstemming, de bewaking van de termijnen, fluctuaties in werkaanbod en de inhoudelijke kwaliteit in de uitvoering maximaal gewaarborgd. Omdat de gemeenten kunnen aansluiten bij een centraal ontwikkelde ICT-omgeving kunnen de gemeentelijke ICT investeringen achterwege blijven, wat leidt tot lagere overheadkosten.

Regievoeren

De gemeente Boekel beschouwt de samenwerking als een verlengstuk van de gemeente en kan zich hiermee beperken tot enkel de regie. Gemeenten die interesse hebben worden uitgenodigd om te participeren. De voorgestelde samenwerking leidt tot kwalitatief hoogwaardige producten, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de voordelen van schaalophoging.