Gemeente Coevorden

piketpalen voor inrichting klantcontactcentrum

College gemeente Coevorden slaat eerste piketpalen voor inrichting klantcontactcentrum

dinsdag 8 februari 2011

De komende twee jaar zal de gemeente Coevorden op projectmatige wijze invulling geven aan de inrichting van een Klantcontactcentrum (KCC). Hiermee zet de gemeente Coevorden een belangrijke stap in de invulling van één van de hoofdpunten van het al eerder vastgestelde Dienstverleningsconcept: de klant staat centraal. Waar het op neer komt is dat het KCC zo is ingericht dat het niet meer uitmaakt voor welk product men komt en op welke wijze de klant contact met ons opneemt (bijvoorbeeld per mail of telefoon of brief). De kwaliteit van dienstverlening moet altijd hoog zijn en is erop gericht de klant zo snel en eenvoudig mogelijk van dienst te zijn!

Door het vaststellen van het kwaliteitshandvest geeft het college van b en w aan dat er ook in tijden van bezuinigingen wordt doorgewerkt aan het voortdurend verbeteren van de kwaliteit van dienstverlening. Tevens heeft het college meetbare uitgangspunten van dienstverlening geformuleerd voor het vervolg. Hiermee werkt de gemeente toe naar een goede standaard voor haar dienstverlening. Denk hierbij aan uitgangspunten dat de maximale wachttijd aan de balie 15 minuten is of dat klanten voor reguliere producten of diensten maximaal 2x worden doorverbonden. "Zaken die we uiterlijk volgend jaar gaan realiseren" aldus Bert Bouwmeester.

De inrichting van het KCC vindt in diverse deelprojecten plaats. Stappen die al zijn gezet, zijn onder andere de invoering van het landelijke `14 + netnummer' voor gemeenten: voor Coevorden kunnen alle klanten terecht bij het centrale nummer 14-0524. Ook de inrichting van een nieuw klantgeleidingssysteem is inmiddels in de afrondende fase wat tevens de poort open zet om dienstverlening op afspraak te introduceren.Daarnaast is in het nieuwe Hof van Coevorden alle dienstverlening fysiek gebundeld maar hebben we ook goed geluisterd naar onze digitale klanten: "We hebben een groot aantal transacties toegevoegd op onze website zoals het doorgeven van een verhuizing of het aanvragen van een uittreksel uit het GBA. Deze en andere producten kunnen inclusief betaling worden afgehandeld op www.coevorden.nl en dit aantal wordt nog dit jaar fors uitgebreid. Daarnaast hebben we een website die een schitterend visitekaartje is van onze gemeente. Onze website is niet voor niets vorig jaar als snelste stijger binnengekomen in de scorelijst van alle gemeentelijke websites in heel Nederland. Inmiddels staan we ruim in de top 100 van de monitor van overheid.nl." aldus Bert Bouwmeester.

Met de inrichting van het KCC geeft de gemeente Coevorden ook invulling aan landelijk beleid, geformuleerd door de VNG-commissie Gemeentelijke Dienstverlening (commissie Jorritsma) en de Vereniging Directeuren Publieksdiensten. De kern van deze visie luidt dat uiterlijk in 2015 de gemeentelijke dienstverlening is ingericht op basis van de behoefte en logica van de burger. Tevens is er dan sprake van een sterk gedigitaliseerde en burgergerichte publieke dienstverlening waarbij 80% van de eerste contacten met de burger direct worden afgehandeld door de gemeente.

"En dat klinkt misschien eenvoudig", aldus Bert Bouwmeester, "maar de gemeente is nu eenmaal een van de meest complexe organisaties. Er zijn weinig bedrijven die binnen hun dienstverlening zo veel verschillende expertises aansturen vanuit één centrale verantwoordelijkheid. De inrichting van ons KCC zorgt er voor dat we onze klanten in ieder geval één duidelijk ingangspunt geven voor alle zaken die binnen die verantwoordelijkheid vallen. En het is aan ons om te organiseren dat daarachter dan ook alles vlekkeloos verloopt. We zitten nu op het punt dat de eerste resultaten zichtbaar worden en het wordt de komende jaren alleen maar beter."