Ingezonden persbericht


Normalisatie: de wereld op één lijn.

Persbericht

Delft, 2010-12-20

Opstartvergadering normcommissie 'Expertise services' op 8 februari 2011

NEN zoekt commissieleden voor norm 'Expertise services' Delft - Transparantie, onafhankelijkheid en professionaliteit zijn belangrijke begrippen bij onderzoek naar de oorzaken van incidenten, het uitvoeren van risico-evaluatie, het vaststellen van een schade en vaststelling van verantwoordelijkheden etc. Op initiatief van Frankrijk wordt er een Europese norm op het gebied van expertise services opgesteld. NEN onderzoekt de behoefte bij Nederlandse marktpartijen om actief deel te nemen aan de nationale normcommissie Expertise services.

Expertise
Expertise heeft betrekking op de activiteiten om een cliënt te voorzien van een antwoord op een vraag(stuk). In de vorm van een zo objectief mogelijke interpretatie, mening of aanbeveling die is geformuleerd op basis van beschikbare kennis, bewijsvoering en een professioneel oordeel. Een expert kan als deskundige geraadpleegd worden door bijvoorbeeld een particulier, een organisatie of een rechtbank.

Toegevoegde waarde
Deze Europese norm voor expertise services moet afspraken vastleggen over de algemene methodiek van een expertiseproces en geschiktheideisen van de expert. Toepassing van de norm moet leiden tot een transparant, onafhankelijk en professioneel resultaat, gedragen door de verschillende betrokkenen in een expertiseproces. Dit leidt tot betere en meer geloofwaardige besluitvorming en verhoging van het algemene veiligheidsniveau. Tevens ondersteunt de Europese norm de samenwerking tussen de gerechten van de lidstaten op het gebied van bewijsverkrijging in burgerlijke en handelszaken.

Doelgroep
De Europese norm heeft een breed toepassingsgebied. In de volgende markten wordt gebruik gemaakt van expertise: industrie (milieu, defensie & veiligheid, transport, mechanisch), dienstverlening (verzekeringen, rechtswezen) en de publieke sector (nucleaire veiligheid, voedselveiligheid, milieu, bouw en kennisen onderzoeksinstituten). Stakeholders uit deze sectoren, zowel opdrachtgevers als uitvoerende partijen worden uitgenodigd deel te nemen.

Opstartvergadering
NEN organiseert een kosteloze opstartvergadering op 8 februari 2011 van 9.30 tot 12.00 uur bij NEN in Delft. Voor deelname aan de bijeenkomst of voor meer informatie over dit project: NEN Business Development, telefoon (015) 2 690 372 of via businessdevelopment@nen.nl.




Ingezonden persbericht