Universiteit van Tilburg

Tilburg, 25 januari 2011

PERSBERICHT

Rinnooy Kan neemt boek over verzorgingsstaat in ontvangst

Op 8 februari 2011 neemt Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de SER het eerste exemplaar van: 'Op eigen kracht. Arbeidsrelaties na de verzorgingsstaat' in ontvangst.

Auteur van het boek is dr. Kees Korevaar, senioronderzoeker bij IVA beleidsonderzoek en advies. Over het boek wordt gedebatteerd met vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisatie op dinsdag 8 februari 2011, van 14.00 tot 17.30 uur in de Aula van de Universiteit van Tilburg.

Hoofdpersonen in het boek zijn 'onafhankelijke werknemers'. Zij passen in deze tijd omdat zij onafhankelijk zijn van hun werkgever, van de arbeidsmarkt en van de verzorgingsstaat. In Op eigen kracht beschrijft de auteur vier aspecten die de onafhankelijke werknemer typeren:
· werken aan het eigen vakmanschap of professionaliteit;
· juist gebruik van collectieve voorzieningen zoals scholing, re-integratie;
· het benutten van kansen op de arbeidsmarkt (externe mobiliteit);
· het zelf creëren van een financiële reserve. Deze aspecten worden in het boek verder uitgewerkt, zowel vanuit de optiek van organisatieverandering en personeelsbeleid als vanuit de optiek van het arbeidsvoorwaardenbeleid.

Het boek biedt een originele kijk op hervorming van de arbeidsmarkt. Onder welke condities kunnen werknemers langer doorwerken? Wat voor pensioenbeleid past daarbij? Wat is er nodig om werknemers mobieler op de arbeidsmarkt te maken? Hoe kunnen bedrijven hun jonge werknemers aan zich binden? Wat betekent de 'onafhankelijke werknemer' voor de internationale concurrentiekracht?