Ingezonden persbericht


persbericht

7 februari 2011

Krijn de Koning opent 'Opposites'

Onder grote belangstelling opende beeldend kunstenaar Krijn de Koning gisteren de tentoonstelling ' Opposites - constructies van illusie en werkelijkheid' in het Mondriaanhuis. Voorafgaand gaf De Koning een rondleiding door de zalen en lichtte zijn keuzes en werk inhoudelijk toe.

Op verzoek van het Mondriaanhuis heeft De Koning een keuze gemaakt uit de bruikleencollectie van de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed, en deze geometrisch abstracte werken verbonden met eigen fotografisch werk.

Krijn de Koning (1963) heeft in 2006 reeds een werk gerealiseerd in het Mondriaanhuis, gebaseerd op de toenmalig aanwezige kopie van het Atelier van Mondriaan. De Koning is bekend vanwege zijn grote "site-specific" werken, zoals recentelijk in de Nieuwe Kerk in Amsterdam en deze zomer in het Musée De Beaux Arts in Nantes (FR). In deze werken staat de ervaring van de plek en de verhouding tussen mens en ruimte centraal. Door middel van kleur en vorm creëert hij complexe sculpturale en architectonische installaties. In 2007 won Krijn de Koning de Sikkensprijs; een van de belangrijkste internationale kunstprijzen voor een oeuvre waarin kleur een grote rol speelt. Naast zijn ruimtelijke werken maakt de Koning ook foto's van architectuur, bouwwerken en allerlei andere bijzondere plekken.. Krijn de Koning en aanwezigen tijdens de rondleiding

Het idee dat hij voor het Mondriaanhuis heeft geformuleerd bestaat uit het maken van combinaties van zijn foto's van attractieparken met de geometrische en abstracte werken van de RCE. Selecte paren zijn gekozen op verschillende wederzijdse aanknopingspunten in vorm, kleur en/of inhoud en vormen een uitnodiging om op een andere manier naar deze, op het eerste gezicht, zo tegenovergestelde werken te kijken.

Naar aanleiding van deze tentoonstelling is tevens de kunstenaarspublicatie

'Geometrical abstract artworks and funparks' uitgegeven met concept van Krijn de Koning. Een visuele balans, poëzie en schoonheid in een. De publicatie is in de museumwinkel verkrijgbaar en toont op sublieme wijze de bedoelingen die voor de kunstenaar besloten liggen in deze tentoonstelling.

Opposites - constructies van illusie en werkelijkheid' 8 februari t/m 29 mei 2011

Alexander Calder Composition 1932 litho in kleur bruikleencollectie RCE

Giant Dinosaurs, Cabazon CA (USA) 2006 Foto Krijn de Koning, courtesy Slewe Gallery, Amsterdam Krijn de Koning: "Bij attractieparken is het wellicht veel makkelijker de constructie van een plek te zien en daardoor ook zijn illusoire karakter. Deze is vaak zo grotesk en 'over de top' dat hij zich erg 'te kijken' zet. Dat ook andere plekken specifieke 'constructies' zijn en op een bepaalde manier 'illusoir' (straat, thuis, werk, overal), is veel moeilijker een vinger achter te krijgen. De foto's laten door het feit dat ze een kader geven, goed zien hoe dubbelzinnig en vreemd de werkelijkheid van deze plekken vaak is. De werken uit de RCE staan voor een tegengestelde kijk op dit gegeven. Ook zij bestaan uit een 'constructie', maar representeren een werkelijkheid die op het eerste gezicht enkel 'is wat hij is'; vorm is vorm, kleur is kleur. Beide extreme posities hebben het in zich om intensiever naar die 'werkelijkheid' te gaan kijken.

De tentoonstelling bestaat dus op het eerste gezicht uit tegenstellingen; schilderijen/ drukken/ prenten, versus foto's. Werken van verschillende kunstenaars, versus werk van één kunstenaar. Werken met een abstract beeldende vormtaal, versus letterlijke afbeelding. Maar ook staan twee clichés tegenover elkaar; het cliché van de abstract geometrische werken, streng, serieus en formeel, tegenover het cliché van pretparken, dat gaat over 'licht' vermaak, niet serieus en chaotisch zijn. Op deze gronden is de relatie tussen de twee a priori 'uit balans'.

In het samenbrengen van uitgesproken 'opposities', die toch een visuele balans en samenhang creëeren met een eigen karakter, poëzie en schoonheid, ligt voor mij de bedoeling van deze tentoonstelling besloten."

Paule Vézelay Grey Picture 1935 zeefdruk bruikleencollectie RCE Adventure Golf, Antibes (FR) 2007 Foto Krijn de Koning courtesy Slewe Gallery, Amsterdam

///////////////////// einde bericht ////////////////////

Mondriaanhuis
Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort
T 033 46 00 170
info@mondriaanhuis.nl
www.mondriaanhuis.nl