Gemeente Maastricht

Maastricht pakt fietswrakken en weesfietsen aan

De gemeente Maastricht zet de komende periode verzwaard in op het verwijderen van weesfietsen en fietswrakken uit de openbare stallingen in de binnenstad en rond het centraal station. Weesfietsen zijn fietsen die langere tijd ongebruikt in stallingen staan. Fietswrakken zijn fietsen waarvan relevante onderdelen ontbreken waardoor er niet meer op gefietst kan worden. Met deze maatregel wil de gemeente de stallingcapaciteit voor fietsen in Maastricht op orde houden.

Weesfietsen De gemeenteraad heeft in 2010 een aanpassing doorgevoerd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Deze aanpassing maakt het mogelijk om fietsen die langer dan drie weken ongebruikt in de openbare ruimte staan te verwijderen. Zowel weesfietsen als fietswrakken worden nooit zonder waarschuwing vooraf weggehaald. De fietsen worden eerst voorzien van een sticker met daarop vermeld de datum waarop de fiets moet zijn verplaatst.

Fiets weg? Kijk op www.verlorenofgevonden.nl Als de gemeente een fiets verwijderd dan wordt deze geregistreerd en voor een periode van 13 weken opgeslagen. Op de site www.verlorenofgevonden.nl kunnen inwoners bekijken of hun verdwenen fiets zich bevindt in de gemeentelijke opslag. Is dit het geval dan kunnen ze zich melden bij het GemeenteLoket om aan te tonen dat de geregistreerde fiets inderdaad hun eigendom is. Ze krijgen dan een bewijs mee waarmee de fiets kan worden opgehaald bij de opslaglocatie. Fietswrakken worden niet geregistreerd.

Tweede leven voor verwijderde fietsen Fietsen die na de wettelijke bewaartermijn van 13 weken niet zijn opgehaald worden opgekocht door Kringloop Zuid. Daar waar nodig voeren zij in samenspraak met andere leer- en werkbegeleidingsorganisaties reparaties uit aan de fietsen of hergebruiken ze onderdelen. Opgeknapte fietsen worden vervolgens weer verkocht via Kringloop Zuid. Uiteraard worden deze fietsen gemerkt, zodat voor iedereen duidelijk is dat de fiets op rechtmatige wijze is verkregen. Fietswrakken worden niet opgeslagen maar, nadat ze ontdaan zijn van bruikbare onderdelen, vernietigd.

Verkeerd gestalde fietsen In de binnenstad en op het station blijft het verplicht om (brom)fietsen te stallen in de één van de bewaakte stallingen of in de stallingen op straat. De gemeente verplicht dit om hinderlijke en onveilige situaties voor overige verkeersdeelnemers te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat (brom)fietsen op de juiste wijze gestald worden, zullen medewerkers van Team Handhaven van de gemeente Maastricht hier extra toezicht op houden en (brom)fietsers actief wijzen op de geldende stallingregels. Dat gebeurt door het persoonlijk aanspreken van (brom)fietsers en door het aanbrengen van flyers op verkeerd gestalde (brom)fietsen. Tegen (brom)fietsers die weigeren mee te werken kan proces-verbaal worden opgemaakt. Ook kan de (brom)fiets worden verwijderd.

Uitbreiding fietsenstalling station Op het voorplein van het centraal station start ProRail op 9 maart met het aanleggen van 400 extra fietsenstallingen. Naar verwachting zijn deze voor begin april gereed voor gebruik. Deze uitbreiding moet samen met het fietswrakken- en weesfietsenbeleid zorgen voor voldoende stallingruimte rond het centraal station.