Gemeente Maastricht

Maastricht succesvol met inburgeringtrajecten

In de gemeente Maastricht hebben vorig jaar 348 mensen een inburgeringtraject afgerond. Hiermee komt de gemeente een prestatieafspraak na met het rijk. Van de 348 inburgeraars hebben 152 mensen een verplicht traject gevolgd en 196 mensen zijn vrijwillig ingeburgerd. Wethouder Damsma is trots hierop. "Vooral ook de animo vanuit de vrijwillige inburgeraars toont aan dat mensen de meerwaarde van inburgering en het beheersen van de taal meer en meer gaan zien". Ook voor 2011 heeft de gemeente een hoge ambitie en stelt zij aan 260 mensen een inburgeringtraject beschikbaar. Door dit ruime aantal kunnen naast inburgeringsplichtige ook nog vrijwillige inburgeraars een aanbod krijgen.

Allochtonen, van landen buiten de Europese Unie zijn in de meeste gevallen verplicht om in te burgeren. Allochtonen met een Nederlands paspoort of afkomstig uit de Europese Unie kunnen een vrijwillig traject volgen. Het inburgeringtraject bestaat uit het leren van de Nederlandse taal en met bekend worden met de Nederlandse samenleving en wordt afgesloten met een examen. De gemeente Maastricht biedt in dit traject ook een deel participatie in de samenleving aan. Dit zogenaamde duale inburgeringtraject houdt in dat de inburgeraar naast het theoretische deel ook 26 weken lang minimaal 12 uur per week werkt of 8 uur per week vrijwilligerswerk doet. Het Ministerie streeft ernaar dat 60% van de inburgeringtrajecten duaal zijn. In Maastricht is dit percentage meer dan 90%.

Het multiculturele inburgeringteam van de gemeente Maastricht is succesvol in het werven van potentiële inburgeraars. Ze benaderen mensen zoveel mogelijk in hun eigen taal en er zijn diverse voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd. Ook gebruiken ze een folder, die ontwikkeld is met de doelgroep.