Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 8 februari 2011

Vragen van het lid Jadnanansing (PvdA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het wegtrekken van Nederlandse studenten richting Vlaamse universiteiten ivm hogere studiekosten in Nederland


1. Heeft u kennis genomen van berichtgeving over het wegtrekken van Nederlandse studenten naar Vlaamse universiteiten door de verschillende financiele drempels die het kabinet op gaat werpen voor Nederlandse studenten? Zo ja, hoe beoordeelt u deze berichtgeving? (1)


2. In welke mate heeft u bij het ontwerp van de langstudeerdersmaatregel en een leenstelsel voor de masterfase rekening gehouden met het wegtrekken van studenten?


3. Hoe bekijkt u deze ontwikkeling wat betreft aantallen studenten die mogelijk richting Vlaanderen vertrekken en de gevolgen voor Nederlandse universiteiten, bijvoorbeeld specifiek de universiteiten die niet ver van Vlaanderen liggen?


4. Deelt u de opvatting dat dit weer een gevolg is van een ondoordachte en te snel opgezette serie financiële maatregelen in het hoger onderwijs?


5. Op welke wijze gaat u ervoor zorgen dat Nederlandse studenten studeren in Nederland uitdagender, toegankelijker maar ook aantrekkelijk genoeg blijven vinden, ook in financiele zin wat betreft onredelijke drempels die u nu gaat opwerpen? Welke mogelijkheden en bereidheid heeft u om hiermee aan de slag te gaan?

(1) Vlaamse universiteiten: Nederlandsers komen eraan door studiekosten, Volkskrant, zaterdag 5 febr. 2011 http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4884/Bezuinigingen-in-het-hoger-onderwijs/article/detail/1831612/2011/02/05/Vlaamse-universiteiten-Nederlanders-komen-eraan-door-studiekosten.dhtml

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag