Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 8 februari 2011

Schriftelijke vragen van de leden Jadnanansing en Celik (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschapen over strengere selectie door universiteiten en hogescholen


1) Heeft u kennis genomen van de berichtgeving n.a.v. uw Kabinetsreactie op de adviezen van de commissie Veerman? (1)
2) Bent u het met ons eens dat de stapelmogelijkheden van talentvolle MBO'ers naar het HBO worden belemmerd en dat de toegankelijkheid van het HBO ernstig zal verslechteren doordat u de toegang voor groepen MBO'ers 'selectiever' gaat maken? Zo ja, waarom kiest u hiervoor? Zo nee, waarom niet?
3) Bent u het met ons eens dat u de toegankelijkheid van het universitaire onderwijs ernstig zal verslechteren doordat u ook het toelatingsprincipe van een HBO-propedeuse bij een universitaire studie gaat beëindigen? Zo ja, waarom kiest u hiervoor? Zo nee, waarom niet?
4) Waarom kiest u er niet voor om meer werk te maken van een stabiele en hogere onderwijskwaliteit binnen het MBO en het Hoger Onderwijs, waardoor de benodigde kwaliteit selecterend zal werken en niet de extra toelatingsdrempels die u gaat opwerpen?
5) Waarom zet u daarnaast niet nadrukkelijker in op selectie/motivatiegesprekken, verbeterde studie-informatie en studieadviezen voor onvoldoende presterende studenten?
6) Deelt u de opvatting dat met de stappen die u voorstelt de toegankelijkheid van het hoger onderwijs voor stapelaars en mensen met beperkte financiële mogelijkheden drastisch verslechterd wordt? Zo nee, waarom niet.
7) Hoe kijkt u aan tegen de reactie van VSNU en HBO-raad waarin gesteld wordt dat korten op budgetten in het onderwijs niet samen kan gaan met een selectieproces zoals u dat voorstaat? (2)
8) Bent u het met ons eens dat de bezuinigingen die u voorstaat, gekoppeld aan deze selectiemaatregelen, voor een sterke verschraling van ons Hoger Onderwijs en de kansen voor MBO'ers en HBO'ers zullen betekenen en dat daarmee dus geenszins de ambitie voor een top5 kenniseconomie in beeld komt?

(1) 'Universiteiten mogen strenger selecteren' - Volkskrant, dinsdag 8 februari 2011 http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4884/Bezuinigingen-in-het-hoger-onderwijs/article/detail/1832557/2011/02/08/Universiteiten-mogen-strenger-selecteren.dhtml (2) 'Korten en strenger selecteren niet tegelijk' - Telegraaf, dinsdag 8 februari 2011 http://www.telegraaf.nl/binnenland/8957335/___Niet_korten_n_selecteren___.html?sn=binnenland,buitenland

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag