Gemeente De Wolden
Persbericht







Zuidwolde, 8 februari 2011



Resultaten onderzoek naar alcoholgebruik in De Wolden bekend


In 2010 heeft de GGD Drenthe in opdracht van de gemeente De Wolden een onderzoek naar alcohol uitgevoerd. Op negen basisscholen hebben kinderen uit groep 7 en 8 vragenlijsten ingevuld. Zeshonderd jongeren van 12 tot en met 24 jaar en zeshonderd ouders hebben een vragenlijst op hun thuisadres ontvangen. Hiervoor is door de gemeente een steekproef getrokken uit de gemeentelijke basisadministratie.


Uitkomsten

Opvallend is dat de bijna alle deelnemers aan het onderzoek (gemiddeld 97%) bekend is met de norm 'geen alcohol onder de 16 jaar'. Ook dat alcohol schade kan veroorzaken aan de hersenen is bij ruim 90% van alle kinderen en jongeren bekend. Toch vindt 46% van de jongeren van 16 jaar en ouder dat alcohol drinken bij het uitgaan hoort. 22% van de jongeren onder de 16 jaar is het hiermee eens. Van de jongeren onder de 16 jaar heeft 23% al eens alcohol gedronken. Ouders geven aan het alcoholgebruik af te keuren. Naarmate ouders zelf meer drinken neemt het aandeel kinderen dat alcohol drinkt toe. Het is belangrijk dat ouders in overleg met hun kinderen duidelijke regels stellen en grenzen aangeven.


Wat doet de gemeente ermee

Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek heeft de GGD adviezen gegeven aan de gemeente hoe zij acties kan inzetten. Daarnaast wordt het onderzoek in 2015 herhaald om te toetsen of de gestelde doelstellingen behaald zijn. Ook heeft de gemeente al verschillende acties uitgezet vanuit haar integraal alcoholbeleid. Dit beleid zet in op zowel jeugd, uitgaanders als volwassenen waarbij pijlers als preventie, vroegsignalering, regelgeving en handhaving belangrijk zijn.

Wie geĂŻnteresseerd is in het volledige onderzoeksrapport of wie de samenvatting wil lezen, kan terecht op dewolden.nl.




Gemeente De Wolden