Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Epe, 8 februari 2011

Particulieren willen ruimte om (mee) te investeren in de natuur

EPE - Staatssecretaris Bleker wil het natuur- en landbouwbeleid drastisch hervormen. Op 7 februari jl. zette hij in NRC Handelsblad zijn ideeën hierover uiteen. Zo wil hij de tweedeling tussen de marktgerichte landbouw en de buiten de markt gehouden natuurontwikkeling opheffen. In zijn pleidooi laat hij de Landgoederen buiten beschouwing. Vreemd, want deze beheren de natuur altijd al vanuit een marktomgeving en zouden dus een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan een oplossing. De Vereniging Gelijkberechtiging Grondbezitters (VGG) doet daarom zelf vast een voorzet.

Bleker wil stoppen met de vermeende staatssteun aan natuurorganisaties. Dit valt op te maken uit zijn recent geschreven brief aan de Kamer. Boeren moeten meer gaan doen aan natuur en Natuurorganisaties meer aan marktwerking. Hierdoor kan een "one level playing field" ontstaan voor alle partijen. Hierin moet dus ook plaats zijn voor de Landgoederen, vindt de Vereniging Gelijkberechtiging Grondbezitters (VGG). Vanuit hun expertise op het gebied van bos- en natuurbeheer stellen zij voor de hervorming nog grondiger aan te pakken. Te beginnen met het afschaffen van het woud van onsamenhangende regelgeving, want dat schrikt de particulier af te investeren in natuur. En vervolgens sturen op meer marktwerking. Hieronder in drie stappen het hoe en waarom:


1) Het afschaffen van aankoopsubsidies die hebben geleid tot een staatsmonopolie voor aankoop van landbouwgronden om nieuwe natuur te ontwikkelen. Dan pas ontstaat er een vrijere markt voor natuur- en bosgronden;
2) Natuurorganisaties (Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en provinciale Landschappen) kunnen hun Landgoederen verkopen aan vermogende particulieren en niet-gesubsidieerde (natuur)organisaties en met de opbrengst daarvan hun grote eenheden natuur uitbreiden en beheren;
3) Stimuleer Natuurorganisaties én particulieren (landgoedeigenaren en boeren) te ondernemen - met ontwikkelingsplanologie en publiek/private samenwerking - maar hou daarbij de beheersubsidies in stand.

Vereniging Gelijkberechtiging Grondbezitters (VGG) www.vereniginggg.nl De VGG (circa 100 leden) is een vereniging van particuliere grondbezitters die geremd worden in hun ambitie marktconform te investeren in natuur. Zij vormen de voorhoede van een groot potentieel aan kapitaalkrachtige particulieren en organisaties die, naast de Natuurorganisaties willen bijdragen aan een mooi, groen en duurzaam Nederland. Hiertoe dient het huidige beleid verder te worden hervormd. Daarom posteert de vereniging zich tegen de staatsteun in de vorm van aankoopsubsidies. Daarover hebben zij bij de Europese Unie een klacht ingediend die ontvankelijk is verklaard. Ook verzetten zij zich in Brussel tegen de voorgestelde "Regeling subsidies particuliere terreinbeherende natuurbeschermingsorganisaties" (PNB), die tot nog grotere bureaucratisering zal leiden.