Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

BESLUIT MINISTER OM GEEN SYSTEEMWIJZIGING DONORREGISTRATIE DOOR TE VOEREN IS VOLGENS NIERSTICHTING ONAANVAARDBAAR

Bussum, 8 februari 2011 - De Nierstichting is zeer teleurgesteld over het besluit van Minister Schippers van Volksgezondheid geen wijziging in het systeem van donorregistratie door te voeren. De bewindsvrouwe beschouwt een systeemwijziging als een inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht van burgers, die alleen is gerechtvaardigd als dit resulteert in een substantiële toename van het aantal donoren. De Nierstichting vindt deze opstelling onaanvaardbaar. Zij stelt dat Schippers ten onrechte de verantwoordelijkheid voor het realiseren van een doorbraak bij de ziekenhuizen legt. Volgens de Nierstichting hebben ziekenhuizen juist behoefte aan een wetswijziging - een cruciaal onderdeel van het Masterplan Orgaandonatie - om een stijging van het aantal donoren mogelijk te maken.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat onvoldoende zekerheid over de effecten van een systeemwijziging bestaat om tot de introductie van een systeem van Actieve Donorregistratie over te gaan. Zij komt tot dit standpunt op basis van onderzoeken die hiernaar in de afgelopen jaren zijn gedaan. Ook zet zij het beleid van haar voorganger, oud-minister Klink, ten aanzien van de aanpak in de ziekenhuizen voort. Zij wijst op de verantwoordelijkheid van ziekenhuizen en stelt dat orgaandonatie in Nederland een belangrijke impuls kan krijgen mits alle betrokken zorgverleners en bestuurders zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid en hiernaar handelen. Zo verwacht Schippers veel van een betere organisatie en aanpak in de ziekenhuizen. Ook zet zij de huidige voorlichtingscampagne over orgaandonatie voort.

Onaanvaardbaar
"Het is volstrekt onjuist te verwachten dat de maatregelen in ziekenhuizen tot een doorbraak zullen leiden. Voor deze aanname bestaat niet alleen geen enkele onderbouwing, het is ook onaanvaardbaar dat hiermee bij nierpatiënten de illusie wordt gewekt dat ziekenhuizen hier een verantwoordelijkheid laten liggen", zegt Tom Oostrom, algemeen directeur van de Nierstichting. "Ziekenhuizen worden geconfronteerd met het feit dat de wens van de overledene onbekend is. Zij hebben juist behoefte aan een systeemwijziging, zodat de keuze van ruim 7 miljoen niet-geregistreerde Nederlanders bekend wordt. De overheid dient hiervoor de voorwaarden te scheppen in plaats van de bal bij zorginstellingen te leggen."

Daarnaast wijst Oostrom op het feit dat de discussie wordt gebaseerd op tegenstrijdige onderzoeken die naar eigen inzicht worden gebruikt. "Het is van groot belang dat we ons concentreren op de harde feiten. Jaarlijks gaan er ruim 250 donoren verloren omdat de wens van de overledene onbekend was. Als er niets bekend is weigert 70% van de nabestaanden omdat zij in het duister tasten wat de overledene had gewenst. Juist het niet bekend zijn van deze persoonlijke keuze is de verklaring voor het grote tekort aan donororganen en de lange wachttijden. Hieraan moet volgens ons een einde komen." Daarom voert de Nierstichting al jaren een intensieve lobby voor een wijziging van de Wet op de Orgaandonatie. Sinds 2004 maakt de Nierstichting zich - samen met alle relevante betrokkenen in het veld - sterk voor de invoering van het Actief Donorregistratiesysteem. Dit systeem gaat uit van volledige keuzevrijheid. Het legt alleen meer druk op het maken van een keuze en die te laten registreren. Want de realiteit laat zien hoe belangrijk een registratie is, om daadwerkelijk tot orgaandonatie te komen.


- EINDE PERSBERICHT -