Ingezonden persbericht


Persbericht

Sittard, 8 februari 2011

Grote Optocht Sittard op TV

Nadat de NOS contacten had gelegd met diverse steden in Limburg om een uitzending van een Limburgse carnavalsoptocht te realiseren is de keuze gevallen op Sittard. Monique Gisbertz, eindredacteur van NOS-evenementen zocht afgelopen week contact met Optochkommitee Zitterd om de eerste stappen te zetten. Belangrijkste redenen voor de komst naar Sittard waren o.a. de historische Markt, waar de optocht tweemaal over heen trekt, het feit dat Sittard de stad is van Toon Hermans en uiteraard is een belangrijke reden dat de Sittardse optocht bekend staat vanwege zijn mooie praalwagens en groepen. Op carnavalszondag zal de uitzending plaats vinden tussen 16.30 en 18.00 uur op Nederland 2. In deze uitzending zullen ook fragmenten te zien van enkele optochten in Brabant alsook Maastricht en Heerlen, maar de nadruk komt te liggen op de optocht van Sittard. De NOS gaat opnamen maken van de eerste keer dat de optocht over de Markt gaat en gaat deze beelden gebruiken bij de rechtstreekse uitzending tussen 16.30 en 18.00 uur, de tijd dat de optocht de tweede keer op de Markt komt en daar wordt afgesloten. De NOS heeft aangegeven veel tijd in te ruimen voor de Sittardse optocht, maar het zal zeker niet zo zijn dat de hele optocht wordt uitgezonden. Men wil ook aandacht schenken aan het carnavalsgebeuren op de Markt via sfeerimpressies en interviews. Een dag later zendt L1 de Sittardse optocht uit, voorzien van Limburgs commentaar. L1 en Streekomroep Start onderzoeken momenteel samenwerking op dit gebied.

Voor het organiserende Optochkommitee Zitterd betekent dit extra werk, dat samen met vertegenwoordigers van stadscarnavalsvereniging De Marotte en van de gemeente Sittard-Geleen, binnen vier weken moet worden uitgevoerd. Samen wordt gezocht naar de beste opstelling van de camera's, waarbij het belang van de deelnemers en toeschouwers voorop staat; zij mogen niet gehinderd worden in hun jaarlijkse beleving van het carnaval. Het Optochkommitee Zitterd verwacht dat er door deze uitzending meer deelnemers zullen zijn dan normaal, maar zal als vanouds wel er op letten dat het "eine fiene optoch"wordt, zoals we die al jaren in Sittard gewend zijn. Alle deelnemers dienen zich via mail aan te melden voor deelname; laatste dag van inschrijving: maandag 28 februari bij aanmelden@optoch.nl (let op: geen t achter optoch!). Sjtadsprins Tom I, in het dagelijks leven commercieel manager bij Fortuna Sittard, zal de tweede stadsprins zijn, die een nationale, rechtstreekse uitzending van de optocht gaat meemaken. In 1989 was dit voor de eerste keer; zie hiervoor onderstaand bericht van de website van Optochkommitee Zitterd.

1989:
Op de elfde-van-de-elfde werd de nieuwe optochthal door burgemeester J. Tonnaer feestelijk geopend. Deze heeft een vloeroppervlakte van 1200 m² en biedt plaats aan 15 carnavalswagens. Elke bouwplaats is uitgerust met een eigen verwarmings- en verlichtingssysteem. 'Bouwmeester' Jef Paquay heeft doelmatige en sfeervolle bouwhal gerealiseerd. De N.O.S. zond de Sittardse carnavalsoptocht rechtstreeks uit. Mede door de aanwezigheid van de televisie waren er 160 optochtnummers: een record. De deelnemers werd verzocht een hoog tempo aan te houden, zodat 'Zitterd en ziene optoch' 1 uur en 36 minuten fraai in beeld was. Sittard was met zijn prachtige wagens, kleurrijke groepen, humoristische enkelingen en gezellige muzikanten een toonaangevende optochtstad. Volgens de kijkcijfers werd de uitzending door 720.000 kijkers bekeken en was het waarderingscijfer 7.1.