Ingezonden persbericht


Staatssecretaris Ben Knapen steunt initiatief tot meer en effectievere samenwerking multinationals en ontwikkelingsorganisaties

Grotere rol weggelegd voor bedrijfsleven

Amsterdam, 8 februari 2011 - Ontwikkelingsorganisaties en multinationals willen meer en effectiever gaan samenwerken om positieve maatschappelijke en economische effecten in ontwikkelingslanden te realiseren. Die intentie hebben multinationals en ontwikkelingsorganisaties vandaag uitgesproken op een ronde tafelbijeenkomst met staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen.

"Het bedrijfsleven speelt een belangrijke rol in het stimuleren van economische groei en zelfredzaamheid in ontwikkelingslanden. Deze ronde tafelbijeenkomst onderstreept de betrokkenheid van Nederlandse bedrijven en ngo's bij ontwikkelingssamenwerking. Dat juich ik van harte toe,' zei Knapen.

Tijdens de ronde tafeldiscussie is een visie besproken over de noodzakelijke uitgangspunten en randvoorwaarden voor alle belanghebbende partijen bij ontwikkelingssamenwerking. Om de samenwerkingsambitie in de praktijk te brengen, stellen de deelnemers een specifiek en meer themagericht overleg tussen bedrijfsleven, ontwikkelingsorganisaties en overheid voor. Tevens werd aangegeven het MKB intensief bij de discussies te betrekken.

Ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland en adviesorganisatie Accenture namen het initiatief tot de bijeenkomst naar aanleiding van hun vorig jaar begonnen samenwerking rond het internationale REACH-project. In dit project geeft Plan scholing aan kansarme jongeren in grote steden in Vietnam voor beroepen waar op de lokale arbeidsmarkt veel vraag naar is. Met de hulp van Accenture zal Plan dit project uitwerken naar een business model dat inzetbaar is in meerdere landen, waaronder India.

Anja Groenewoud, Country Managing Director van Accenture "Ik geloof in de beweging die je ziet binnen het bedrijfsleven van "doing good"naar "doing business" als manier om op grote schaal economische en dus ook sociale ontwikkeling te genereren. Hierbij is de samenwerking met ngo´s voor onder meer hun lokale expertise en overheidsondersteuning van cruciaal belang om de meeste impact te bewerkstelligen. Dit vereist innovatieve manieren van samenwerking."

Tjipke Bergsma, Directeur van Plan Nederland: "Ontwikkelingsorganisaties hebben kennis van lokale markten die bedrijven willen betreden om commerciële activiteiten uit te voeren. Door samen te werken en ons te richten op zowel de sociale als economische ontwikkeling kunnen bedrijven en ontwikkelingsorganisaties veel betere resultaten bereiken. Plan heeft al positieve ervaring opgedaan met dit soort samenwerking. We willen die samenwerking verder uitbouwen."

Partijen binnen de publiekprivate samenwerking benadrukten zich te blijven concentreren op hun kernactiviteiten. Ontwikkelingsorganisaties richten zich vooral op de sociale ontwikkeling, het bedrijfsleven op de economische kant. De overheid ziet zichzelf als 'matchmaker' tussen partijen. De organisaties die tijdens de bijeenkomst aanwezig waren en het initiatief tot effectievere samenwerking ondersteunen:

Ministerie van Buitenlandse Zaken:
Ben Knapen (staatssecretaris)
Christiaan Rebergen (Ambassadeur publiek-privatepartnerschappen) Thijs Woudstra, Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie EL&I Robert Petri Hoofd van de afdeling maatschappelijke organisaties van de Directie Sociale Ontwikkeling

Cordaid: René Grotenhuis (algemeen directeur)
Hivos: Manuela Monteiro (algemeen directeur)
ICCO: Wim Hart (directeur)
OxfamNovib: Farah Karimi (algemeen directeur)
Partos: Alexander Kohnstamm (algemeen directeur)
Plan Nederland: Tjipke Bergsma (algemeen directeur)

Accenture: Anja Groenewoud (Country Managing Director Nederland) DSM: Femke Weijtens (Company Secretary)
Heineken: Tom de Man (International President Africa& Middle East) Shell: Peter de Wit (President-Directeur Shell Nederland) Unilever: Peter ter Kulve (CEO Unilever Benelux)

###

Over Plan Nederland
Plan Nederland is lid van Plan International, een internationale, humanitaire, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie zonder politieke, godsdienstige of commerciële doelstellingen. Plan werkt al 70 jaar in vaak moeilijke en complexe omstandigheden aan blijvende verbeteringen in de levenssituatie van kinderen en hun familie in ontwikkelingslanden. Plan doet dit door middel van kindgerichte gemeenschapsprojecten in 48 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Plan zet zich wereldwijd in voor de rechten van kinderen en betere naleving van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind. Omdat meisjes in ontwikkelingslanden het vaak heel veel slechter hebben dan jongens komt Plan Nederland voor hen op met de campagne 'Because I am a Girl'. Met meisjesprojecten vecht Plan voor gelijke rechten en betere levensomstandigheden en toekomstkansen voor meisjes. Kijk voor meer informatie op www.plannederland.nl

Over Accenture
Accenture is een bedrijf dat zich wereldwijd bezig houdt met management consulting, technology services en outsourcing. We hebben meer dan 211,000 mensen in dienst die klanten bedienen in meer dan 120 landen. Wij werken met onze klanten samen om hen te helpen high-performance organisaties en overheden te worden. Dit doen we door een combinatie van bewezen ervaring en uitgebreide vaardigheden in alle industrieën en bedrijfsfuncties. Daarnaast doen we diepgaand onderzoek onder de meest succesvolle bedrijven in de wereld. De mondiale omzet over het fiscale jaar dat eindigde op 31 augustus 2010, bedroeg 21.6 miljard Amerikaanse dollar. Kijk voor meer informatie op www.accenture.nl