Gemeente Zwolle

College beraadt zich op maatregelen financiële beheersing Sociale zaken

Om de financiële beheersing bij de eenheid Sociale zaken en werkgelegenheid op orde te krijgen zijn maatregelen voor de korte termijn nodig om het tekort voor 2011 zoveel mogelijk te beperken. Ook zijn structurele maatregelen nodig om ook in de toekomst een gezond financieel sociaal beleid te kunnen voeren. Het College van burgemeester en wethouders neemt deze maatregelen naar aanleiding van het rapport van Deloitte waarin de oorzaken van het tekort van 4,8 miljoen bij de eenheid Sociale zaken en werkgelegenheid werd onderzocht.

De maatregelen hebben betrekking op de financiële beheersing binnen de afdeling en de controle daarop door de directie en het bestuur. Zo worden op korte termijn de verplichtingenadministratie en de bronbestanden op orde gebracht. De komende periode wordt ook gewerkt aan het ontwikkelen van een goed (financieel) beheerssysteem, worden prognoserapportages opgesteld om het beleid te kunnen verbinden aan de financiële gevolgen en het rendement.

Voor het versterken van de financiële beheersing is eigenaarschap van essentieel belang. Dit eigenaarschap ontstaat door bijvoorbeeld inzicht in de kosten en uitputting van budgetten. De directie zal de eenheid ondersteunen om dit tot stand te brengen. Daarnaast verscherpt de directie de controle op de eenheid.

De eenheidsmanager van Sociale zaken en werkgelegenheid heeft deze week, naar aanleiding van de uitkomsten van het rapport, haar functie neergelegd. Voor de komende periode wordt een interim-manager aangetrokken om aan de hersteloperatie leiding te geven.

Het college is van mening dat Deloitte een heldere analyse heeft gegeven. Het college betreurt de gang van zaken en de ontstane problemen in het beleid met betrekking tot sociale zekerheid. "We trekken hieruit de lessen. Dat zijn we verplicht aan de inwoners van Zwolle, het uitgangspunt daarbij is het vormgeven van een goed en rechtvaardig sociaal beleid binnen gezonde financiële kaders", aldus wethouder Filip van As.