Schetsen voor een Nationaal Historisch Museum

10/01/2011 15:00

Nationaal Historisch Museum

Schetsen voor een Nationaal Historisch Museum

Op woensdag 9 februari 2011 wordt in de Zuiderkerk in Amsterdam het boek Schetsen voor een Nationaal Historisch Museum gepresenteerd. Het boek toont een aantal ontwerpen voor een Nationaal Historisch Museum in Nederland. De publicatie is het resultaat van een samenwerking tussen het Nationaal Historisch Museum en het Berlage Instituut.

De afgelopen jaren hebben politici, journalisten, columnisten en museumprofessionals zich gebogen over de vraag wat een nationaal historisch museum moet zijn: een huis voor de geschiedenis, een herdenkingscentrum, een museum voor hernieuwd burgerschap en een identiteitsfabriek. In alle gevallen zien ze een imposant gebouw voor zich, een robuuste vesting waar bezoekers door de hoogtepunten van de Nederlandse geschiedenis lopen.

Goede museumarchitectuur

Maar is een imposant gebouw wel de beste huisvesting voor een nationaal historisch museum? De vraag die in Schetsen voor een Nationaal Historisch Museum centraal staat is 'Wat is goede museumarchitectuur?'. Studenten van het Berlage Instituut maakten in het afgelopen jaar schetsen voor het nieuwe museum. Drie jonge architectenbureaus - 51N4E, Monadnock en Baukuh - leverden ontwerpen voor een 'open museum' dat past in de 21ste eeuw. In het boek worden de schetsen en ontwerpen gepresenteerd.

Daarnaast schrijft de invloedrijke architectuurcriticus en professor aan Columbia University Kenneth Frampton een essay over musea en andere openbare gebouwen in een veranderend tijdsgewricht. Hans Ibelings, hoofdredacteur van architectuurtijdschrift A10 New European Architecture, maakt in zijn 'Zes eigenschappen, twaalf gebouwen' een lijstje met vereisten waaraan een goed museumgebouw dient te voldoen.

Schetsen voor een Nationaal Historisch Museum

Kenneth Frampton e.a.

ISBN 9789461053206

Hardcover

104 pagina's

uitgeverij SUN architecture

Online meedenken

Het boek Schetsen voor een Nationaal Historisch Museum roept de lezer op om mee te denken over het ideale nationaal historisch museum. Op 9 februari opent ook de website architectuur.innl.nl, waar iedereen kan napraten over het boek, inzichten kan delen en gedachten kan ontwikkelen.

Het Nationaal Historisch Museum

Het Nationaal Historisch Museum wil de historische verbeelding stimuleren, enthousiasme voor geschiedenis teweegbrengen en nieuwsgierigheid opwekken. Het museum organiseert tentoonstellingen en activiteiten in heel Nederland, waarbij het actief samenwerkt met organisaties op het gebied van erfgoed, geschiedenis, onderwijs, wetenschap, media en kunst. Op deze manier ontstaan verrassende en boeiende verbindingen tussen heden en verleden, zoals tijdens de Maand van de Geschiedenis en Plaatsen in Nederland. De activiteiten van het museum zijn te herkennen aan het INNL logo. De programmering staat op www.innl.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.innl.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (