Gemeente Harlingen


over ombuigingsvoorstellen 9 februari in raad

Discussie over ombuigingsvoorstellen 9 februari in raad

De discussie over de ombuigingsvoorstellen die in eerste instantie op 19 januari op de agenda stond is verschoven naar woensdag 9 februari.

Aanleiding daarvoor is de decembercirculaire van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daaruit blijkt namelijk dat de gevolgen van de financiële afspraken uit het Regeerakkoord meevallen, ook voor Harlingen. Vooralsnog schat het college in dat er ruim 1 miljoen minder omgebogen hoeft te worden, maar dit is en blijft een momentopname. Het is op dit moment nog niet duidelijk welke extra taken de gemeente krijgt in het kader van decentralisatie. Het overhevelen van deze budgetten gaat ongetwijfeld met een fikse korting gepaard. Het decentraliseren van de jeugdzorg is zo'n voorbeeld. Natuurlijk hebben wij daar in de huidige voorstellen al een bedrag voor gereserveerd. Echter dit is slechts een inschatting.

Toch biedt deze positieve ontwikkeling de gemeenteraad ruimte om eventueel andere keuzes te maken. Dit kan zijn meer ruimte voor investeringen of minder bezuinigen.