Erasmus Universiteit Rotterdam

Opstand in de Oriënt

Datum
Van: 09 februari 2011 12:15
Tot: 09 februari 2011 14:00

---

Locatie:
Erasmus Universiteit Rotterdam, Forumzaal (Erasmus Expo- en Congrescentrum), M-gebouw,

Toelichting
Actualiteitsdebat over de opstanden en revolutie in de Arabische wereld. Met o.a. Leon Verdonschot, Ko Colijn en Henri Beunders.

Actualiteitsdebat: Opstand in de Oriënt

De revolutie in Tunesië van december 2010 lijkt over te slaan op andere landen in de regio. Egypte beheerst al dagen het nieuws. Pro- en anti-Mubarak betogers hebben het land in een politieke brandhaard doen veranderen. Maar ook in Jemen, Soedan, Syrië, Marokko en Jordanië sluimeren de protesten. Om te kunnen duiden wat er in de Arabische wereld op dit moment gebeurd, organiseert de Erasmus Universiteit Rotterdam op woensdag 9 februari 2011 het debat 'Opstand in de Oriënt'.

In `het Westen' denken we het laatste (objectieve) nieuws te ontvangen van de recente ontwikkelingen, maar wat is er nu precies gaande in de landen rond de Middellandse Zee? Hoe kan het `domino-effect' van protesten worden verklaard? Wat is de rol van nieuwe, sociale media zoals Facebook en Twitter in deze? Zijn de protesten vergelijkbaar met die in Iran van enkele jaren geleden, toen eveneens social media een belangrijke rol speelden, of zijn hier toch andere krachten in het spel? Topsprekers geven een blik achter de schermen van het nieuws en de laatste inside informatie over welke toekomstscenario's denkbaar zijn voor de geopolitieke toekomst van de Arabische wereld.

Met bijdragen van: prof. dr. Henri Beunders (hoogleraar Geschiedenis van Maatschappij, Media en Cultuur, EUR), prof. dr. Ko Colijn (bijzonder hoogleraar Internationale betrekkingen EUR, columnist Vrij Nederland en directeur Veiligheid aan Instituut Clingendael) en (o.v.b.) Mustapha Oukbih, voormalig Midden-Oostencorrespondent voor de NOS; momenteel redacteur van de buitenlandredactie van de NOS en Midden-Oosten specialist. Moderatie: Leon Verdonschot (journalist, schrijver).

Het debat vindt van 12.15 - 14.00 uur plaats in de Forumzaal (M-gebouw) op Campus Woudestei. Iedereen is van harte welkom.