Gemeente Renswoude


Minister Donner spreekt met Renswoude

Het college van B&W en de fractievoorzitters van Renswoude hebben woensdagavond 2 februari jl. met minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gesproken over het wetsvoorstel tot samenvoeging van Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg. Dit wetsvoorstel is vorig jaar na de val van het kabinet-Balkenende controversieel verklaard door de Tweede Kamer.

Renswoude heeft de minister geïnformeerd over de samenwerkingsovereenkomst die inmiddels is gesloten met Veenendaal. Intergemeentelijke samenwerking wordt voor gemeenten steeds belangrijker om de door het kabinet aangekondigde decentralisatie van taken goed op te pakken. Verder is de ontstane samenwerking binnen FoodValley genoemd als belangrijke ontwikkeling, waardoor de RSW-fusie achterhaald is.

Door Renswoude werd ook ingebracht dat noodzaak en urgentie voor een gedwongen herindeling ontbreken en dat zelfstandigheid van de gemeente op massaal draagvlak van de bevolking kan rekenen. Op de expliciete vraag van de minister naar de voorkeur van Renswoude op het moment dat zelfstandigheid geen optie meer zou zijn, hebben de collegeleden en alle fractievoorzitters aangegeven dat Renswoude heeft voorgesorteerd op een fusie met Veenendaal. Dit sluit aan op het unanieme standpunt van de gemeenteraad van Renswoude, gebaseerd op de uitkomst van de volksraadpleging van 3 december 2008, waarin een meerderheid van de bevolking heeft gekozen voor nauwe samenwerking met Veenendaal, ook als dit leidt tot een fusie met deze gemeente.