Gemeente Súdwest Fryslân


Nieuws

Sluitende eerste begroting voor Súdwest Fryslân

Op 10 februari behandelt de raadscommissie Bestjoer en Finansjes de eerste begroting van de gemeente Súdwest Fryslân. Er ligt een sluitende begroting met een positief resultaat van EUR 300.000.

De begroting houdt rekening met de landelijke ontwikkelingen, zoals de komende bezuinigingen. De meerjarenraming 2012-2014 schetst een positief resultaat. Daarnaast is voor EUR 1 miljoen ruimte voor nieuw beleid.

Deze begroting biedt een prima basis voor alle genomen besluiten van de voormalige gemeenten. "We gebruiken wat er is om onze ambities te realiseren. We doen daarbij geen onnodige uitgaven voor bijvoorbeeld nieuw meubilair. We richten ons op de toekomst van de nieuwe gemeente. Vanzelfsprekend hoort daarbij dat we rekening houden met de komende bezuinigingen," aldus wethouder Maarten Offinga. De gemeente Súdwest Fryslân kan met deze begroting alle projecten die voortvloeien uit de voormalige gemeenten ( 20 miljoen) opstarten en uitvoeren, zoals de renovatie van Ons Gebouw in Bolsward en Sportcentrum de Rolpeal in Workum, nieuwbouwproject Harinxmaland (fase
1), verbouwing bibliotheek Makkum en nieuwbouw dorpshuis Elim in Scharnegoutum. In totaal is ruim EUR 9 miljoen bespaart en EUR 1,9 miljoen aan inkomstenverhogende maatregelen doorgevoerd. Dit haalt de gemeente uit besparingen, efficiëntiemaatregelen en inkomstenverhogende maatregelen. Op deze manier ontstaat er ruimte om aan de ambities van de nieuwe gemeente te werken. De gemeente Súdwest Fryslân geeft het komende jaar in totaal EUR 193 miljoen uit.

Jaarlijks maakt de gemeente een programmabegroting. Aan de hand van de begrotingen van de vijf fusiegemeenten is gewerkt aan één sluitende programmabegroting voor de nieuwe gemeente. Deze wordt na vaststelling in het kader van het financieel toezicht aan de Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân gezonden. De provincie houdt preventief toezicht op de wijze waarop een herindelinggemeente met hun geld omgaat. Dit financieel toezicht is een wettelijke taak, opgedragen aan Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie.