Siemens

Persbericht


Den Haag, woensdag 9 februari 2011

Nieuwe CNC-besturing en aandrijving van Siemens voor de compacte klasse

Met de Sinumerik 828D Basic T en de Sinamics S120 Combi heeft Siemens haar productportfolio voor de CNC compacte klasse uitgebreid. Hiermee biedt de onderneming nu een CNC-instapvariant die is toegesneden op standaard draaibanken met een hoge performance, nauwkeurigheid en beschikbaarheid. Passend bij deze machineklasse biedt Siemens de Sinamics S120 Combi aan, een aandrijfmodule voor meerdere assen. Hier spelen prestatie, precisie en robuustheid een beslissende rol.

Siemens heeft met de Sinumerik 828D Basic T een robuuste en nauwkeurige CNC voor wereldwijde inzet ontwikkeld. Met deze besturing koppelt Siemens hoge kwaliteit en betrouwbaarheid aan een gunstige prijs. Als instapmodel in de compacte klasse is deze CNC geschikt voor gestandaardiseerde draaibanken met maximaal vijf assen/spindels inclusief aangedreven tools. De besturing is geïntegreerd in het bedieningspaneel. CNC, PLC en HMI signalen worden in deze unit afgewerkt. Via eenvoudige profibus en ethernet verbindingen wordt de besturing aangesloten op de aandrijvingen en de periferie. Deze opbouw staat garant voor een maximale beschikbaarheid van het systeem. De besturing is door de gegoten magnesium behuizing bovendien extreem slijtvast en door het ontbreken van ventilatoren, harde schijven en accus ook nog eens onderhoudsvrij.

Hightech voor de compacte klasse
Moderne processortechniek en softwarearchitectuur vormen de basis van de 80-bit NANOFP-precisie (80 bit drijvende-komma-nauwkeurigheid). Met deze technologie kunnen nauwkeurigheidswaarden in de orde van grootte van 0,1 micrometer (µm) worden bereikt. De mate van nauwkeurigheid die in de praktijk haalbaar is, is zodoende niet meer besturingstechnisch beperkt, maar wordt bepaald door de mogelijkheden van de mechanische componenten. Behalve de grote nauwkeurigheid is de Sinumerik 828D Basic T ook nog eens flexibel inzetbaar, omdat hij naast tal van draaibewegingen ook boor- en freesbewerkingen kan uitvoeren. Met intelligente kinematische transformaties tussen spindel en X-as is het mogelijk om ook op het kop- en mantelvlak van het werkstuk de meest uiteenlopende frees- en boorbewerkingen uit te voeren. Met Sinumerik Operate heeft de Sinumerik 828D Basic T een comfortabele CNC-bedieningsinterface, waarmee programmeer- en setup-routines op betrouwbare en intuïtieve wijze kunnen worden uitgevoerd.

Een speciale feature van dit systeem is de functie Easy Message. Daarmee wordt de betreffende medewerker per SMS op de hoogte gehouden van alle belangrijke productieprocesinformatie. Wanneer een machine nieuw ruw materiaal nodig heeft of als een steekbeitel aan het einde van zijn levensduur is gekomen, stuurt de Sinumerik 828D Basic T deze melding per SMS naar de verantwoordelijke medewerker. Daarmee wordt de productiviteit van de machine nog verder verhoogd.

Robuuste en onderhoudsvriendelijke Sinamics-aandrijving In combinatie met de nieuwe CNC-besturing biedt Siemens de nieuwe Sinamics S120-Combi, een integraal aandrijfsysteem dat evenals de CNC is toegesneden op de eisen van compacte standaardmachines. Bij de Combi-aandrijving is robuustheid een van de belangrijke features. Om deze eigenschap te kunnen waarborgen, zijn onder andere de voedingsunit en de drie tot vier motormodulen in één enkele behuizing geïntegreerd. Daardoor vermindert enerzijds het aantal kabels en stekkers, anderzijds zorgt een gemeenschappelijk koellichaam ('heat sink') voor optimale warmteafvoer - ook wanneer een van de voedingseenheden volledig belast is.
Wanneer de machines in tropische omgevingscondities worden ingezet, moeten de aandrijvingen behalve tegen hitte en vocht ook bestand zijn tegen spannings- en frequentie-fluctuaties in het stroomnet. Ook daarop is de Sinamics S120 Combi helemaal berekend.

De Sinumerik 828D Basic T is opgenomen in het trainingspakket SinuTrain voor Sinumerik Operate. Op deze wijze kan de bediening van een draaibank die met deze nieuwe besturing is uitgerust, worden aangeleerd en kan de reeds aanwezige kennis daaromtrent verdiept worden. Daarnaast is SinuTrain ook ideaal om de programmering offline uit te voeren. Hierbij heeft de gebruiker net als bij de echte CNC-besturing in de machine toegang tot alle systeemonderdelen, waaronder de bekende programmeermethoden, de Sinumerik-CNC-programmeertaal, ISO-code-programmering en de programmeerinterface ShopTurn.

Siemens vult met deze variant haar portfolio van besturingen in de compacte klasse Sinumerik 828 aan. Met de Sinumerik 828D voor geavanceerde draai- en freesmachines in werkplaatsen, de Sinumerik 840D sl voor premium applicaties en de Sinumerik 802-serie voor standaard machinetoepassingen is er nu een compleet spectrum van gereedschapsmachinebesturingen beschikbaar.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry Automation & Drive Technologies, Daniel Kofman Telefoon: +31 (0)70 333 2593
E-mail: daniel.kofman@siemens.com
Internet: http://www.siemens.nl/cnc4you/

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Persvoorlichting: Bernard H. Bos
Telefoon: +31 (0)70 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com