Wageningen Universiteit en Researchcentrum


Onderzoek gestart naar beter kali-bemestingsadvies voor maïs

9 feb 2011

Het huidige kali-bemestingsadvies voor maïsteelt is ruim 30 jaar oud en gebaseerd op oude en mogelijk achterhaalde onderzoeksresultaten. Wageningen UR Livestock Research, het Nutriënten Management Instituut (NMI) en het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) gaan in een gezamenlijk onderzoek bekijken of het mogelijk is om een actueel kali-advies op te stellen waarbij kali efficiënter kan worden bemest en dat past binnen het huidige mestbeleid. Het onderzoek wordt gefinancierd door het Productschap Zuivel (PZ).

Een goede kali-voorziening bij de teelt van maïs is van belang voor een goede opbrengst en een efficiënte benutting van stikstof en fosfaat. Kali is een element dat bijdraagt aan de stevigheid, de waterhuishouding en de stressbestendigheid van de plant.

Huidig advies
Het huidige kali-bemestingsadvies voor maïs dateert van begin jaren tachtig en is bij continuteelt een combinatie van een bodemgericht en een gewasgericht advies (www.handboeksnijmais.nl). Volgens dit advies moet er bij een K-getal van voldoende of lager 300 kg K2O worden gegeven.
In het verleden werd met circa 50 m3 runderdrijfmest ongeveer 300 kg K2O per ha toegediend en daarmee werd dus altijd voldaan aan het kali-advies. Vanuit het mestbeleid wordt de toegestane ruimte voor dierlijke mest beperkt. Voor het meeste maïsland (fosfaattoestand gemiddeld tot hoog) betekent dit een gebruiksnorm van 50-60 kg P2O5 per ha. Dit komt overeen met 35-40 m3 runderdrijfmest. De kali-bemesting met runderdrijfmest wordt daarmee beperkt tot 195-225 kg K2O per ha. Bij een K-getal van voldoende of lager zou dit volgens het huidige advies moeten worden aangevuld met 75-100 kg/ha kali uit kunstmest. Dit gaat gepaard met extra kosten van â¬50,- tot ⬠70,- per ha. Niet aanvullen leidt echter mogelijk tot opbrengstreductie.

Geactualiseerd kali-advies
Voorgaande was voor Wageningen UR Livestock Research, NMI en PPO aanleiding om dit jaar het huidige kali-bemestingsadvies onder de loep te nemen en te onderzoeken of er een kali-advies kan worden ontwikkeld waarbij kali-bemesting efficiënter kan worden toegepast. Het onderzoek omvat in eerste instantie een deskstudie waarbij de achtergronden van het bestaande advies worden achterhaald en waarbij afgewogen wordt in hoeverre de huidige omstandigheden aanleiding zijn om het advies te herzien. Aspecten die daarnaast worden meegenomen zijn: analysemethode van het K-getal, de K-toestand van de bodem, interactie van K en Mg, nalevering uit groenbemesters en ondergeploegde zode, werking van kali bij rijenbemesting en mogelijkheden om in een advies rekening te houden met het productiepotentieel van percelen. Het streven is om tot een geactualiseerd K-advies te komen. Afhankelijk van de uitkomsten is het mogelijk dat deze deskstudie daarvoor moet worden aangevuld met extra veldonderzoek. De resultaten van de deskstudie worden begin 2012 gepubliceerd. Kijk hiervoor op de projectpagina.

Contact
Herman van Schooten
Tel. 0320 - 293 438